Preskoči do glavnog sadržaja

Šisandra

Schisandra chinensis

Karakteristike

Šisandra (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.) je trajna, listopadna, drvenasta penjačica iz porodice Schisandraceae. Raste penjući se po drugom grmlju i stablima stvarajući tamnosmeđe deblo, debljine tek 1,5-2 cm ali zato dužine 8-25 metara. Korijenje je razgranato ali plitko. Listovi su jednostavni, ovalni, dužine 5-11 cm, široki 3-7 cm, peteljke su im blago crvene boje. Cvjetovi su jednospolni, nisu samooplodni te se cvjetovi na ženskoj biljci moraju oprašiti s peludom muške biljke da bi započeli stvarati plodove. Ženski cvjetovi šisandre su bijeli ili kremasti te tijekom sezone cvjetanja postupno dobivaju blago crvenkastu boju, imaju 5-12 spiralno raspoređenih latica. Rastu u pazušcima listova na novim izbojima, smješteni su na visećoj, dugoj stapci, većinom skupljeni u grozdove iako mogu biti i pojedinačni.  Muški cvjetovi imaju 5 prašnika različitih duljina. Cvate u svibnju i lipnju. Plodovi kuglasti, crveni, glatki, sjajni, veliki oko 5-10 mm a svaki plod sadrži 1-2 smećkastožute, bubrežaste sjemenke. Dozrijevaju u kolovozu i rujnu.

Stanište i uzgoj

Šisandra je prirodno rasprostranjena u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu Kine, posebno u regiji Mandžurija. Staništa su joj mješovite šume, doline i otvoreni šumski prostori. Raste na sjenovitim i vlažnim mjestima, na dubokim i rastresitim ali kiselim tlima.

U komercijalnom uzgoju, šisandra se uzgaja pričvršćena na vertikalne stupove. Orezuje se na način da se uklone izdanci koji se natječu s glavnom stabljikom a podrežuje se radi poboljšanja prozračnosti, ventilacije te kako bi cijela biljka primala optimalne svjetlosne uvjete. Poželjno je da je korijen šisandre sakriven u sjeni a sama biljka da prima svjetlost.

Razmnožava se sjemenkama koje se siju kada zatopli u proljeće, potrebno im je 2-3 tjedna da prokliju ali klijavost je slaba. Drugi način je razmnožavanje reznicama u vremenu faze mirovanja od jeseni do proljeća ili ljeti pomoću poluzrelih reznica.

Da bi uzgojili šisandru s bobicama, potrebno je imati ženske i muške biljke. Izuzetak su samooplodni hibridi. Plodovi počinju dozrijevati 4-5 godine nakon sadnje. Urod je oko 2 kg po stablu.

Podnosi hladne temperature te je vrlo otporna na nametnike i bolesti.

Etimologija

Ime vrste chinensis ukazuje na izvorno stanište biljke. Na stranim jezicima nazivi su magnolia berry, five-flavor fruit, Chinese magnolia-vine (eng.), graine aux cinq saveurs (fr.), šisandra (slo.).

Upotreba

Plodovi se beru krajem ljeta ili u jesen. Jedu se svježi, slatkokiselog su okusa. Mogu se sušiti te dodavati raznim jelima i pićima kojima daje karakterističan okus i aromu. Drugi način je korištenje kao oblik dodatka prehrani. U tradicionalnoj kineskoj medicini, šisandra je poznata kao adaptogena biljka, pomaže tijelu prilagoditi se stresu i poboljšava opće zdravlje, koristi se kao sredstvo za jačanje i pomlađivanje, obnavlja jetru, jača koncentraciju i poboljšava pamćenje.

Galerija fotografija

Pregled lokacija