Preskoči do glavnog sadržaja

Širokolisna zelenika

Phillyrea latifolia

Karakteristike

Širokolisna zelenika ili širokolisna komorika (Phillyrea latifolia L.) je vazdazeleni grm ili niže stablo iz porodice maslina (Oleaceae). Naraste 6-10 m visine. Korijenski sustav je dobro razvijen i dubok. Krošnja je široka, grane su robusne, kora grana je tanka, sivocrna, u početku glatka, u starosti ispucana na male ljuske. Listovi su jednostavni, nasuprotni, krupni, ovalni ili eliptični, dugi 2-7 cm, široki 1-4 cm, kožasti, tupog vrha, sitno nazubljenih rubova, na licu tamnozeleni, naličje je svijetlozeleno, nalaze se na kratkim i čvrstim, žutim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, neugledni, sitni, zelenkastožuti, ugodna mirisa, po 5-7 skupljeni u male grozdaste cvatove u pazušcima listova. Cvatu od ožujka do svibnja. Plod je okruglasta, mesnata, plavkastocrna koštunica promjera 7-10 mm koja sadrži jednu sjemenku, dozrijeva u rujnu.

Stanište

Rasprostranjena je u jugozapadnoj i južnoj Europi i sjevernoj Africi. Kod nas raste uzduž Jadrana, na toplim, suhim do svježim, polusjenovitim mjestima, u makiji i bušicima, od nizina do 700 m nadmorske visine.  Razmnožava se sjemenom i vegetativnim putem. Može se uzgajati kao živica i orezivati prema poterbi, sporog je rasta a ima dobru razvojnu moć iz panja.

Etimologija

Ime vrste latifolia znači širokih listova.[1] Na stranim jezicima nazivi su green olive tree, mock privet (eng.), Breitblättrige Steinlinde (njem.), filaire à large feuilles, alavert à larges feuilles (fr.), ilatro comune, filaria (tal.), labiérnago de hoja ancha (špa.), aderno-de-folhas-largas (port.), širokolistna zelenika (slo.).

Upotreba

Plodovi su jestivi, premda neukusni.

Drvo je tvrdo i teško, dobre kvalitete, pogodno za obradu, koristi se za ogrjev i za izradu kvalitetnog ugljena.

Galerija fotografija

Pregled lokacija