Siljevina Peucedanum ostruthium

Carstvo:
Red:
Apiales
Porodica:
Vrsta:
Peucedanum ostruthium
Sinonimi:
Imperatoria ostruthium L., Ostruthium officinale Link, Selinum ostruthium (L.) Wallr., Angelica ostruthium (L.) Lag.

Karakteristike

Siljevina (Peucedanum ostruthium (L.) Koch) je trajna zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je uspravna, cilindrična, izbrazdana, šuplja, crvenkastosmeđa, visoka 30-100 cm. Podanak je razgranat i mirisan. Listovi su složeni, trodijelni, drugi 10-30 cm, režnjevi su ovalni, nazubljenih rubova. Cvjetovi su dvospolni , bijeli ili ružičasti, skupljeni po 20-50 u krupne štitaste cvatove čije zrake su tanke i nejednake dužine. Cvate u srpnju i kolovozu. Plod je okruglast ili širok eliptičan, okriljen, zelenkastobijele do smeđe boje, velik oko 5 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na svježim tlima bogatim dušikom, na livadama i u šumama u planinskom pojasu, do 2000 m nadmorske visine.

Etimologija

Naziv roda Peucedanum potječe od grčke riječi peukedanos (gorak, opor) zbog oštrok mirisa i okusa korijena.[1] Na stranim jezicima nazivi su masterwort (eng.), Meisterwurz (njem.), peucédan impératoire, benjoin français (fr.), imperatoria vera, erba renna (tal.), jaščarica (slo.).

Upotreba

Upotrebljivi su listovi i podanak. Listovi se koriste kao začin u kuhanim jelima, kao čaj ili za aromatiziranje sireva.

Galerija fotografija

Podijeli