Preskoči do glavnog sadržaja

Sapunika

Saponaria officinalis

Karakteristike

Ljekovita sapunika (Saponaria officinalis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je uspravna, razgranata u gornjem dijelu i naraste do 100 cm visine. Podanak je razgranat i debeo, s vanjske strane crvenosmeđe a s unutrašnje žute boje. Listovi su nasuprotni, eliptični su i duguljasti, dugi 5-10 cm, ušiljenog vrha, hrapavog ruba, nemaju peteljku a na njima su vidljive jako izražene tri uzdužne žile. Na vrhu stabljike se od lipnja do kolovoza razvijaju bijeli ili blijedorozi cvjetovi, smješteni su na kratkim stapkama i skupljeni u metličaste cvatove. Čaška je duga do 2 cm, valjkasta, blijedo crvenkasta, ima 5 kraćih zubaca. Latice su bijele ili ružičaste boje, na dnu s krunicom, duge 2,5-4 cm. Plod je tobolac koji sadrži puno sitnih, crnih sjemenki.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u srednjoj i južnoj Europi, te u dijelovima Azije. Na području Sjeverne Amerike smatra se udomaćenom. Raste na vlažnim polusjenovitim mjestima, uz šume, rijeke i potoke. Uzgaja se i kao ukrasna biljka. Razmnožava se sjetvom sjemena ili dijeljenjem grumena u jesen. Najbolje uspijeva na suncu ili polusjeni, te na vlažnoj i dreniranoj zemlji. Jednom posađena sama će se razmnožavati.

Etimologija

Latinsko ime roda saponaria dolazi od riječi sapo (sapun). Kemijske supstance koje biljka sadrži posebno u korijenu nazvane su saponini zbog naziva ove biljke upravo iz razloga kada se biljka stavi u vodu stvori se pjena. Ime vrste officinalis ukazuje na ljekovitost.[1] Na stranim jezicima nazivi su common soapwort, soapweed, bouncing-bet, crow soap, wild sweet William (eng.), Gewöhnliche Seifenkraut, Echtes Seifenkraut, Seifenwurz oder Waschwurz (njem.), saponaire officinale, savonnaire, herbe à savon (fr.), saponaria (tal.), jabonera (špa.), navadna milnica, blevica, trpežna milnica (slo.).

Upotreba

Ljekovita je cijela biljka – korijen i svi nadzemni dijelovi. Korijen se vadi u jesen ili u rano proljeće a nadzemni dijelovi tokom cvatnje. Cijela biljka sadrži sapunine koji vodi daju pjenu, osobito je podanak bogat njima. Zbog njihova sadržaja posjeduje ekspektorantna svojstva, izlučuje sekreciju i olakšava iskašljavanje.

Galerija fotografija

Pregled lokacija