Preskoči do glavnog sadržaja

Salamunov pečat

Polygonatum odoratum

Karakteristike

Ljekoviti salamunov pečat (Polygonatum odoratum (Mill.) Druce) je zeljasta trajna biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Stabljika je uspravna, uzdignuta ili povijena u luku, bridasta, gola, naraste do 50 cm visine. Podanak je horizontalan i plitko raste, bijele boje, mesnat, člankovit, u starosti ima okruglaste ožiljke. Listovi su naizmjenični, jednostavni, usmjereni prema gore, suženi u kratku peteljku, široko jajastog oblika, dugi 3-12 cm, široki 1,5-5 cm, goli, na licu zeleni, naličje je svjetlije, sivkaste boje. Cvjetovi su bijeli ili svijetlozelenkasti, blago mirisni, pojedinačni ili u paru vise na golim, do 2 cm dugim stapkama u pazušcima listova. Cvatu u svibnju i lipnju. Plod je okruglasta, tamnoplava, sočna boba promjera oko 1 cm, sadrži 1-3 sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na području gotovo cijele Europe i u Aziji. Staništa su mu svijetle listopadne i crnogorične šume i grmlja, šumske čistine i rubovi šuma od nizina do pretplaninskog područja. Traži polusjenovito do sjenovito stanište, umjereno vlažnu, dobro dreniranu zemlju blage do umjereno kisele reakcije.

Uzgaja se i kao ukrasna biljka te je tako razvijeno više kultivara:

  • Albopictum‘ – listovi su prugasto bijeli
  • Flore Pleno‘ – dvostruki cvjetovi, na rubovima ocvijeća ima izražena zelena obilježja
  • Gilt Edge‘ – listovi su na rubovima žuti
  • Grace Barker‘, ‘Striatum‘ – bijelo išarani listovi i rubovi su većinom bijeli
  • Pumilum‘ – manja forma od tipske vrste
  • Silver Wings‘ – listovi su na rubovima široko bijeli
  • Variegatum‘ – rubovi listova su kremastobijeli, pogotovo na vrhovima

Etimologija

Latinski naziv roda dolazi od grčkih riječi poly (mnogo) i gony (koljeno), zbog mnogobrojnih koljenaca na korijenu.[1] Ime vrste odoratum znači mirisan, odnosi se na cvjetove.[2] Naziv Salamunov pečat dobio je zbog podanka koji ima okruglaste ožiljke nalik na Salamunove pečate,[3] što su u doba Renesanse bili crteži kojima su se pripisivala neka magijska svojstva. Na stranim jezicima nazivi su angular Solomon’s seal, scented Solomon’s seal (eng.), Echte Salomonssiegel, Wohlriechende Weißwurz (njem.), sceau, salomon odorant (fr.), sigillo di Salomone (tal.), sello de Salomón, poligonato, beatamaría (špa.), dišeči salomonov pečat (slo.).

Upotreba

Jestivi su u nuždi mladi izdancipodanak. Mladi izdanci bogati vitaminom C sakupljaju se u rano proljeće i obavezno se kuhaju oko 10 minuta. Podanak se bere u jesen, također ga se kuha ili se može sušiti i mljeti u brašno. Bogat je škrobom.[4] Plodovi su otrovni, sadrže glikozide koji uzrokuju srčane probleme.[5]

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
mladi izdanci
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
-
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
podanak
Listopad
X
podanak
Studeni
XI
podanak
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija