Preskoči do glavnog sadržaja

Rogoz

Typha

Karakteristike

Rogoz (Typha) je rod zeljastih trajnica iz porodice Typhaceae. Ubraja oko 30 vrsta od kojih je najraširenija i najznačajnija vrsta Typha latifolia. Naraste do 3 metra visine i na vrhu nosi prepoznatljive smeđe skupine cvatova u obliku klipova. U gornjem dijelu smješteni su muški, u donjem dijelu ženski cvjetovi. Listovi su naizmjenični, plavkastozeleni, dugi do 2 metra i nalaze se na jednostavnoj stabljici. Plod je jednosjemeni oraščić.

Stanište

Raste u plitkim vodama, u jezerima i potocima. Stabljike i rizome rado jedu bizamski štakori, ptice močvarice, pjevice, divlje guske i patke a njegov bujni i gusti rast omogućuje mriješćenje riba i zaklon kukcima.[1] Lako se razmnožava sjemenom koje ima sposobnost dugog preživljavanja a raznose ga vjetar i voda. Razmnožava se također i rizomima.

Latinsko ime roda Typha potječe od grčke riječi typhein (dimiti), moguće zbog upotrebe kao gorivo.[2]

Upotreba

Jestivi su mladi izdancipodanak. Podanak je bogat škrobom, pogotovo krajem jeseni i tokom zime. Može se jesti sirov i kuhan, ili se prerađivati u brašno.[3] Potrebno je jedino paziti da ga se sakuplja iz područja koja nisu zagađena otpadnim vodama.

Listovi i stabljike se koriste te se od njih rade prostirke i razne košarice, te su značajni kao ekološka alternativa izolacije kod gradnje kuća. Vrh stabljike sa cvijetom izgleda vrlo dekorativno, no nemojte pokušati unositi ga u kuću. Cvjetovi će već za koji dan eksplodirati i po kući raznijeti na tisuće laganih padobrana baš kao što radi i maslačak. No i te dlake mogu se koristiti za punjenje jastuka, madraca, za zvučnu izolaciju i dr.

Galerija fotografija

Pregled lokacija