Preskoči do glavnog sadržaja

Ribiz

Ribes

Karakteristike

Ribiz (Ribes L.) je rod listopadnih grmova iz porodice ogrozdovka (Grossulariaceae). Rod sačinjava čak oko 150 vrsta, iako ih na našem području poznajemo tek nekoliko. Grmovi narastu do 2 metra visine tvoreći na svakom cvatu do dvadeset cvjetova. Plodovi su ukusne crvene, bijele i crne bobe ovisno o vrsti. Crveni i bijeli ribizi su gotovo identičnog kiselkasto-slatkog okusa, dok su plodovi crnog ribiza puno više kiselkastiji, no utoliko zdravstveno više na cijeni.

Latinsko ime roda Ribes stari je arapski naziv za ogrozd,[1] Carl Linnaeus ga je uzeo za cijeli rod.

Najznačajnije vrste ribiza kod nas su:

  • crveni ribiz (Ribes rubrum)
  • bijeli ribiz (Ribes album)
  • crni ribiz (Ribes nigrum)
  • ogrozd (Ribes uva-crispa)
  • josta (Ribes × nidigrolaria)

Uzgoj

Svi ribizi mogu se razmnožiti reznicama ili položenicama. Razmnožavanje položenicama moguće je tako da se grana voćke pritisne blizu tla i prekrije zemljom tek toliko da joj vrh grane viri i s vremenom će se ona na tom mjestu zakorijeniti. Za razmnožavanje reznicama potrebno je u rano proljeće prije stvaranja pupova uzeti 15-20 cm dugačke dijelove jednogodišnjih grana i posaditi u rahlu mješavinu zemlje koja se održava vlažnom. Nakon godinu dana kada biljka ojača 2-3 grane s dobro razvijenim korijenom, presađuje se na stalno mjesto ujesen ili u rano proljeće.

Grmove je dobro sadit dublje tako da je mjesto gdje se korijenje spaja s granama 5-10 cm ispod površine tla jer će se tako stvarati brojne grane koje će biti od važnosti za stabilnost grma. Odgovara im puno sunce, iako toleriraju i polusjenu. Zemlju im je potrebno održavati vlažnom.

Ribizi se svake godine orezuju jer se time potiče rast novih izboja, budući da se plodovi i stvaraju na jednogodišnjim izbojima.

Na crvenom ribizu česta je pojava ušiju koje sišu biljne sokove na listovima a kao simptom vidljiva je naboranost i kovrčavost listova s izraženom crvenom bojom. Prinos kod crnog ribiza manji je u odnosi na prinos kod crvenog.

Upotreba

Plodove je najpogodnije konzumirati sirove kako bi iskoristili svu njihovu zdravstvenu vrijednost. Pogotovo su odličan izvor vitamina C koji im i daje kiselkasti okus. Možemo ih koristiti i prerađene u sokove, marmelade i džemove, ili zamrznuti i sušiti kako bi ih sačuvali za jesenske i zimske dane.

Listovi su također upotrebljivi. Pogotovo je to slučaj kod lista crnog ribiza koji je veoma dragocjen za liječenje autoimunih bolesti.

Crveni ribiz

Josta

Pregled lokacija