Ribiz Ribes

Carstvo:
Odjeljak:
Magnoliophyta
Koljeno:
Magnoliopsida
Red:
Saxifragales
Rod:

Karakteristike

Ribiz (Ribes L.) je rod listopadnih grmova iz porodice ogrozdovka (Grossulariaceae). Rod sačinjava čak oko 150 vrsta, iako ih na našem području poznajemo tek nekoliko. Grmovi narastu do 2 metra visine tvoreći na svakom cvatu do dvadeset cvjetova. Plodovi su ukusne crvene, bijele i crne bobe ovisno o vrsti. Crveni i bijeli ribizi su gotovo identičnog kiselkasto-slatkog okusa, dok su plodovi crnog ribiza puno više kiselkastiji, no utoliko zdravstveno više na cijeni.

Latinsko ime roda Ribes stari je arapski naziv za ogrozd,[1] Carl Linnaeus ga je uzeo za cijeli rod.

Najznačajnije vrste ribiza kod nas su:

  • crveni ribiz (Ribes rubrum)
  • bijeli ribiz (Ribes album)
  • crni ribiz (Ribes nigrum)
  • ogrozd (Ribes uva-crispa)
  • josta (Ribes × nidigrolaria)

Uzgoj

Svi ribizi mogu se razmnožiti reznicama ili položenicama. Razmnožavanje položenicama moguće je tako da se grana voćke pritisne blizu tla i prekrije zemljom tek toliko da joj vrh grane viri i s vremenom će se ona na tom mjestu zakorijeniti. Za razmnožavanje reznicama potrebno je u rano proljeće prije stvaranja pupova uzeti 15-20 cm dugačke dijelove jednogodišnjih grana i posaditi u rahlu mješavinu zemlje koja se održava vlažnom. Nakon godinu dana kada biljka ojača 2-3 grane s dobro razvijenim korijenom, presađuje se na stalno mjesto ujesen ili u rano proljeće.

Grmove je dobro sadit dublje tako da je mjesto gdje se korijenje spaja s granama 5-10 cm ispod površine tla jer će se tako stvarati brojne grane koje će biti od važnosti za stabilnost grma. Odgovara im puno sunce, iako toleriraju i polusjenu. Zemlju im je potrebno održavati vlažnom.

Ribizi se svake godine orezuju jer se time potiče rast novih izboja, budući da se plodovi i stvaraju na jednogodišnjim izbojima.

Na crvenom ribizu česta je pojava ušiju koje sišu biljne sokove na listovima a kao simptom vidljiva je naboranost i kovrčavost listova s izraženom crvenom bojom. Prinos kod crnog ribiza manji je u odnosi na prinos kod crvenog.

Upotreba

Plodove je najpogodnije konzumirati sirove kako bi iskoristili svu njihovu zdravstvenu vrijednost. Pogotovo su odličan izvor vitamina C koji im i daje kiselkasti okus. Možemo ih koristiti i prerađene u sokove, marmelade i džemove, ili zamrznuti i sušiti kako bi ih sačuvali za jesenske i zimske dane.

Listovi su također upotrebljivi. Pogotovo je to slučaj kod lista crnog ribiza koji je veoma dragocjen za liječenje autoimunih bolesti.

Crveni ribiz

Josta

Podijeli