Preskoči do glavnog sadržaja

Razgranjena presličica

Muscari neglectum

Karakteristike

Razgranjena presličica (Muscari neglectum Guss. ex Ten.) je trajna zeljasta biljka iz porodice ljiljana (Liliaceae). Lukovica je jajasta, duga 2-2,5 cm, obavijena crvenosmeđim ljuskama. Iz nje raste 3-6 usko linearnih listova dužine do 30 cm, širine 1-3 mm. Mali cvjetovi su tamnoplavi, dugi oko 0,5 cm, skupljeni po 10-30 u gusti cvat na vrhu stabljike nalik na klas. Mirisavi su a cvatu od veljače do svibnja. Pčele ih salijeću i sakupljaju nektar, no pelud im je zbog oblika cvijeta nedostupan. Plod je tobolac koji u tri odjeljka nosi nekoliko malih crnih sjemenki.

Stanište

Raste na području južne i srednje Europe te jugozapadne Azije na područjima oko Sredozemnog mora. Nalazimo je na zapuštenim zemljištima i travnjacima.

Etimologija

Latinsko ime roda Muscari potječe od grčke riječi muschus što znači mošus, zbog mirisa nekolicine vrsta u rodu nalik na isti. Naziv joj je dao francuski botaničar Carolus Clusius početkom 17. stoljeća što je Carl Linnaeus stoljeće kasnije prilikom taksonomske klasifikacije i zadržao. Ime vrste neglectum znači zanemaren, ignoriran. Na stranim jezicima nazivi su common Grape Hyacinth, starch grape hyacinth (eng.), Weinbergs-Traubenhyazinthe, Übersehene Traubenhyazinthe, Verkannte Traubenhyazinthe (njem.), muscari à grappe (fr.), lampascione (tal.), nazareno (špa.), grozdasta hrušica (slo.).

Srodna vrsta je vilin luk (Muscari comosum) koja je višeg rasta i koja na vrhu nosi uspravne cvjetove koji privlače oprašivače.

Upotreba

Prokuhana lukovica i cvjetovi su jestivi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija