Preskoči do glavnog sadržaja

Ranjenik

Anthyllis vulneraria

Karakteristike

Pravi ranjenik (Anthyllis vulneraria L.) je višegodišnja biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna ili većinom razgranata, obrasla dlakama. Naraste do 40 cm visine. Podanak i korijenje su dobro razgranati. Listovi su naizmjenični, složeni, većinom neparno perasti, građeni od 1-7 para listića koji su izduženo jajasti do eliptični, dugi do 6 cm, široki do 2 cm, na licu goli, na naličju dlakavi. Donji listovi su na dugim peteljkama dok su gornji listovi sjedeći. Cvjetne stapke bjelkaste su boje a cvjetne glavice okružene su pricvjetnim zelenim listićima. Cvjetovi su dvospolni, žuti, veličine oko 2 cm, skupljeni u glavičaste cvatove duge 1-2 cm koji su pojedinačni ili u paru. Čaška je dlaCvatu od travnja i svibnju, ponekad i u lipnju iako su tad većinom uvenuli. Uvenuli cvjetovi izgubili su žutu boju te se postali tamnocrveni ili smeđi. Plod je smeđa mahuna koja dozrijeva krajem ljeta ili u jesen te sadrži po jedno sjajno, glatko, ovalno sjeme išarano žutim i zelenim pjegama.

Stanište

Ranjenik je prirodno rasprostranjen u cijeloj Europi, zapadnoj Aziji, sjevernoj Africi a udomaćen je i u Sjevernoj Americi. Raste na suhim i sunčanim mjestima, livadama, neobrađenim zemljištima te uz nasipe i puteve. Nalazimo ga sve do 3000 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinski naziv roda Anthyllis dolazi starogrčke riječi anthyllís (anthos – cvijet, ioulos – dlakavo), zbog čaške s bijelim dlačicama.[1] Naziv vrste vulneraria latinska je riječ a znači onaj koji zacijeljuje rane (vulnus – rana, ozljeda). Na stranim jezicima poznata je kao kidney vetch (eng.), Echter Wundklee (njem.), anthyllide vulnéraire (fr.), vulneraria (tal.).

Biljka je svrstana u rod ranjenika s oko drugih dvadesetak vrsta. Najpoznatija je vrsta od svih ranjenika no vrlo je varijabilna, te tako postoji puno podvrsta koje se malo razlikuju.

Upotreba

Sakuplja se cvijet kada cvate u proljeće. U narodnoj medicini koristio za liječenje rana koje sporo zacjeljuju. Djeluje antiseptično, ubrzava zacijeljivanje, a rane su se čistile spremljenim uvarkom i oblozima.

Od cvjetova se radi i uljni macerat koji ima primjenu u njezi kože.[2]

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
cvijet
Svibanj
V
cvijet
Lipanj
VI
cvijet
Srpanj
VII
-
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija