Preskoči do glavnog sadržaja

Rajska ptica

Strelitzia reginae

Karakteristike

Rajska ptica (Strelitzia reginae Aiton) je trajna zimzelena biljka iz porodice strelicijevki (Strelitziaceae). Naraste obično 120-180 cm visine. Listovi su naizmjenični, veliki, snažni, ovalnog oblika, 25-70 cm dužine, 10-30 cm širine. Cvjetovi su vrlo atraktivni, nalaze se na vrhovima dugih stabljika, dvospolni su te sadrže obilni nektar kako bi privukli ptice koje ih oprašuju. Cvate obično od listopada do sredine proljeća. Plod je kapsula koja sadrži brojne male sjemenke.

Stanište i uzgoj

Porijeklom je iz Južne Afrike i danas se uzgaja kao ukrasna biljka u tropskim i suptropskim područjima, u nekim zemljama se smatra udomaćenom (Meksiko, Čile, Bangladeš). U Europu je prvi puta donijeta 1773. godine, kada su je krenuli uzgajati u Kraljevskim botaničkim vrtovima u Kewu, Engleska. Od tada je širom svijeta proširena.

Razmnožava se dijeljenjem biljke ili sjetvom sjemena. Relativno se lako uzgaja u vrtu. Preferira topla mjesta te idealno puno indirektne svjetlosti. Tolerantna je prema različitim tipovima tla i nakon što se dobro ukorijeni, zahtijeva malo zalijevanja iako je dobro zalijevati tijekom faze rasta, u proljeće i ljeto, te pripaziti da je tlo dobro drenirano kako se ne bi zadržavalo pri korijenu biljaka. Odgovara joj redovno gnojenje uz dodavanje kvalitetnog komposta. Na hladnoću je osjetljiva i treba je štititi od mraza, koji može oštetiti cvjetove i listove.

Sporog je rasta te je za prve cvjetove, ukoliko biljka ima odgovarajuće uvjete, često potrebno pričekati nekoliko godina. Cvate samo kad je dobro ukorijenjena, a ukoliko nastojimo razmnožavati, dijeljenje biljke može utjecati na cvatnju. Jednom kada procvate u godini, cvjetovi se prilično dugo zadržavaju na biljci.

Etimologija

Latinsko ime roda Strelitzia dano je u čast britanske kraljice Charlotte (1744. – 1818.) iz dinastije Mecklenburg-Strelitz jer je bila velikodušna pokroviteljica razvoju umjetnosti i botanike te je pomogla proširiti Kraljevske botaničke vrtove u Kewu. Ime vrste reginae latinskog je porijekla i znači kraljevski, a odnosi se na prethodno spomenutu kraljicu. Zbog izgleda cvjetova koji izgledaju nalik na glavu neke egzotične ptice, dan joj je naziv rajska ptica. Na stranim jezicima nazivi su strelitzia, crane flower, bird of paradise (eng.), Paradiesvogelblume (njem.), uccello del paradiso (tal.), ave del paraíso (špa.), estrelícia, ave do paraíso (port.), kraljevska strelicija, rajska ptičevka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija