Preskoči do glavnog sadržaja

Pšenica

Triticum

Karakteristike

Pšenica (Triticum) je rod jednogodišnjih biljaka iz porodice trava (Poaceae). Jedna je od najvažnijih i najrasprostranjenijih kultura na svijetu. Dokazi o njenom korištenju datiraju do čak 7500. godine prije nove ere s područja današnjeg Jordana u Maloj Aziji.

Stabljika je uspravna, šuplja te sazdana od 5-7 nodija s naizmjeničnim listovima. Naraste obično do 1 metar visine. Na njenom vrhu nalazi se gusti klas s više klasića od 2-7 sjedeća cvijeta. Plod je zrno.

Vrste se taksonomski dijele ovisno o broju kromosoma i broju cvjetova u klasu. Sadrži 23 vrste od kojih su najpoznatije

  • Obična pšenica (Triticum aestivum) – najčešća uzgojna vrsta pšenice.
  • Pir (Triticum spelta) – poznat i pod imenima krupnik i dinkel. Prastara je vrsta pšenice koja se kultivirala još 5000 godina prije nove ere a u moderno doba doživljava ponovni procvat. Prema nekim autorima smatra se podvrstom obične pšenice te se navodi kao Triticum aestivum subsp. spelta.
  • Durum (Triticum durum) – tvrda pšenica, uzgaja se radi proizvodnje tjestenine
  • Kamut (Triticum turanicum) – drevna vrsta pšenice koja se uzgajala na području današnjeg Afganistana. Zrna su joj veća od obične pšenice

Uzgoj

Na području Hrvatske najviše se pšenice uzgaja u Slavoniji i Baranji. Mi ju dosad nismo uzgajali za dobivanje brašna već samo kao klicu na kućnom prozoru. Kada naraste 15-20 cm reže se škarama, te se od njezinog lišća pravi zdravi sok, pun vitaminima i mineralima. Tada, kao mlada biljka, sastavom nalikuje više zelenom lisnatom povrću nego žitarici.

Upotreba

Od glutena dobivenog ispiranjem pšeničnog brašna kako bi se odstranio škrob, izrađuje se seitan – pšenično meso bogato proteinima. Nakon što se gluten izolira, zamijesi se s vodom i kuha te dalje obrađuje kako se želi. Najčešće se jede prepečen, može ga se dimiti ili koristiti u kuhanim jelima. Seitan potječe iz azijske kuhinje, a danas je vjerojatno najpoznatiji jer je na jelovniku brojnim vegetarijanaca i vegana diljem svijeta. Naravno, celijakičari s obzirom na to da ne podnose gluten ovakvu namirnicu nikada neće konzumirati.
Više o samoj pripremi seitana

Najčešće od durum pšenice proizvodi se bulgur. On u prodaju dolazi već kuhan i osušen, te je tako brzo spreman za jelo. Potrebno ga je samo nakratko prokuhati i začiniti prema želji.

Ulje dobiveno hladnim prešanjem pšeničnih klica bogat je izvor prirodnog vitamina E, čime je pogodno kao dodatak hranjivim kremama i pakunzima za njegu kože i kose. Potiče regeneraciju te je od značaja za suhu i oštećenu kožu sklonu ožiljcima.  Najčešće se koristi kao dio mješavine drugih ulja, u protivnome osjećaj može biti pomalo mastan. Kod takve sinergije dodatan je plus što ulje služi i kao konzervans osjetljivih ulja koja se lakše kvare (nožurak, lan).

Osim za prehranu pšenica ima brojne druge pogodnosti. Prokuhana i nasjeckana pšenična slama miješa se s micelijem gljiva kako bi se proizvele gljive – najčešće bukovače.
Više o uzgoju bukovača na slami

Od slame mogu se graditi i kuće. Danas je takva njezina primjena sve popularnija kod ekoloških osvještenih ljudi. Brojne su prednosti slame: od toplinske i zvučne izolacije, otpornosti na požar a bome i ekonomska ušteda nije zanemariva.

Galerija fotografija

Pregled lokacija