Prugasti smrdljivac Graphosoma lineatum

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Hemiptera
Podred:
Heteroptera
Porodica:
Vrsta:
Graphosoma lineatum

Karakteristike

Prugasti smrdljivac (Graphosoma lineatum L.) je vrsta kukca iz podreda stjenica (Heteroptera). Tijelo je crvene boje i u obliku štita, dužine 8-12 mm. Na gornjoj strani izražene su mu okomite tamnije pruge, dok su s donje strane umjesto pruga vidljive okruglaste mrlje. Glava im je sićušna s antenama koje su sastavljene od pet segmenata. Noge mogu biti crne kao u podvrste G. lineatum italicum, ili crvene kao što ima G. lineatum lineatum. Usta su prilagođena za sisanje, hrani se peludom i biljnim sokovima. Zahvaljujući tamno crvenoj boji odašilju znak predatorima da nisu jestivi a kako bi se obranili otpuštaju i neugodne mirise zbog čega su dobili ime.

Mužjaci i ženke se teško razlikuju na prvi pogled. Ženka započinje polagati jajašca u proljeće skupljena u manjim skupinama na listovima i stabljikama i ličinke se izliježu nakon 7-10 dana. Na njih možemo naići sve od srpnja do listopada. One se također hrane biljnim sokovima no ponekad i drugim insektima. Imaju vidljive linije po tijelu no nemaju izraženu crvenu boju.

Prugasti smrdljivac rasprostranjen je na području središnje i južne Europe te u Maloj Aziji. Često ga se nađe pojedinačno ili u manjim skupinama na biljkama iz porodice štitarki (Apiaceae) – komorač, divlja mrkva, kopar, anis itd. Nalazimo ih u dvorištima i na vrtovima. Iako se hrani biljnim materijalom uglavnom se ne smatra štetočinom.

Galerija fotografija

Podijeli