Preskoči do glavnog sadržaja

Prstasta aralija

Plerandra elegantissima

Karakteristike

Prstasta aralija (Plerandra elegantissima (Veitch ex Masters ) Lowry G.M.Plunkett & Frodin) je zimzeleni grm ili stablo iz porodice Araliaceae. Stabljika je malo razgranata, naraste do 15 m visine, 2 m širine. Listovi su naizmjenični, složeni, nalaze se na dugoj peteljci, dlanasto su rasperani na duguljaste, uske segmenta nazubljenih rubova. Naličje im je srebrnasto. Cvjetovi su svijetlozeleni, skupljeni u klasaste cvatove. Stvaraju se u jesen. Plod je crni.

Stanište i uzgoj

Potječe iz tropskih i subtropskih područja Azije, uključujući Novu Kaledoniju (otočje istočno od Australije), Malezijski poluotok i Indoneziju. U svom prirodnom staništu, aralija raste kao srednje visoko drvo u šumskim područjima, gdje ima dovoljno svjetla, vlažnosti i topline.

Kod nas se uzgaja u zatvorenim prostorima i dobro je prihvaćena zbog svoje prilagodljivosti na različite uvjete. S pravilnom brigom i pažnjom, prstasta aralija može postati prekrasan i dekorativan dodatak svakom domu ili uredu.

Preferira svijetlo, ali ne izravno sunčano svjetlo, stoga se najbolje osjeća u blizini prozora koji prima filtrirano svjetlo. Važno je održavati umjerenu vlažnost tla i izbjegavati prekomjerno zalijevanje kako ne bi došlo do truljenja korijena. Aralija također dobro reagira na povremeno prskanje lišća koje se radi kako bi se održala optimalna vlažnost oko biljke.

S obzirom na to da biljka može narasti do impresivnih visina i u unutarnjim prostorima, redovito orezivanje je potrebno kako bi se održao željena veličina i forma. Tijekom perioda mirovanja od listopada do veljače, temperatura ne bi smjela pasti ispod 15°C, dok inače ne bi smjela pasti ispod 18°C kada raste, posebno kada je mlada, iako starije biljke nisu toliko osjetljive na temperaturne fluktuacije. Također je važno održavati pH vrijednost tla između 5 i 6.

Prstasta aralija se može razmnožavati cijepljenjem u toplim staklenicima ili iz sjemena. Pravilna njega, uključujući i održavanje vlage u korijenovoj bali, ključni su za uspješan uzgoj ove biljke, a treba paziti i na moguće štetnike poput crvenog pauka i štitastih ušiju, posebno u uvjetima suhog zraka.

Galerija fotografija

Pregled lokacija