Prorasla lesandra Smyrnium perfoliatum

Carstvo:
Odjeljak:
Tracheophyta
Koljeno:
Magnoliopsida
Red:
Apiales
Porodica:
Vrsta:
Smyrnium perfoliatum

Karakteristike

Okriljena ili prorasla lesandra (Smyrnium perfoliatum L.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je uspravna, izbrazdana, bridasta i razgranata, u gornjem dijelu kožasto okriljena, naraste 50-150 centimetara. Korijen je zadebljan i bijele boje. Listovi su krupni, donji su na peteljkama i dvostruko su ili trostruko perasto razdijeljeni, gornji listovi srcolikom bazom obuhvaćaju stabljiku. Cvate u svibnju i lipnju. Cvjetovi su sitni, zelenkastožuti, složeni u štitaste cvatove, čine ih 6-12 zadebljalih zrakastih stapki različite dužine. Sjemenke sazrijevaju od srpnja do rujna.

Klima i stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi. Odgovara joj sunčan ili polusjenovit položaj, raste na laganim, hranjivim, dobro dreniranim, pješčanim, srednje ilovastim, kao i glinenim tlima bazične, neutralne ili slabo kisele reakcije. Raste često u velikim skupinama u svijetim šumama i šikarama, na rubovima šuma, u voćnjacima, uz puteve, od nizinskih područja do 1000 m nadmorske visine. Spora je rasta.

Etimologija

Latinski naziv roda Smyrnium potječe od grčke riječi smyrna (mira), zbog ugodnog mirisa i okusa biljke. Ime vrste perfoliatum znači prorastao, listovi svojom osnovom obuhvaćaju stabljiku.[1]

Na stranim jezicima nazivi su Stängelumfassende Gelbdolde (njem.), corinoli dentato, corinoli arrotondato (tal.), prerasla repušica (slo.).

Upotreba

Jestivi su izdanci i mladi listovi. Mogu se jesti sirovi u salatama ili kuhani u juhama, varivima i drugim jelima. Okusom podsjećaju na celer. Stabljiku možemo jesti sirovu ili kuhanu. Sirove cvjetne pupoljke možemo dodati salatama. Sjemenke mogu poslužiti kao zamjena za papar. Korijen je jestiv u kuhanom stanju.

Galerija fotografija

Podijeli