Preskoči do glavnog sadržaja

Zrinjevac

Park Zrinjevac jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba i vrlo popularno mjesto okupljanja Zagrepčana, u kojem se u svako doba godine održavaju nekakve manifestacije, tematske večeri, proslave i slično. Osobito je popularan zimi, za vrijeme Adventa, koji je i inače jako popularna božićna manifestacija u Zagrebu.

Velik broj zagrebačkih trgova, od kojih su neki iznimno lijepi, dio su tzv. Zelene ili Lenucijeve potkove, posebne urbanističke cjeline čiji je cilj bio zadržati zelene zone u središtu grada formiranjem trgova i parkova. Trg Nikole Šubića Zrinskog jedan je od sedam trgova koji tvore potkovu, a možda je i najljepši trg među njima.

Park Zrinjevac – zeleni simbol grada

Za današnji izgled parka zaslužan je prvi moderni zagrebački urbanist Rupert Melkus koji je preuredio do tada neiskorišteno i neuređeno zemljište prepoznajući njegov veliki potencijal. Prije nego što je nazvan Zrinskim trgom ovaj se trg nazivao Novim trgom.

Glavno obilježje ovog zelenog perivoja su njegove prekrasne platane stare gotovo 150 godina, a kojih je u parku posađeno čak 220. Još jedan važan dio parka je glazbeni paviljon kojeg je projektirao veliki zagrebački arhitekt Herman Bollé , a kojeg je sagradio i Zagrebu poklonio bogati poduzetnik i ljubitelj umjetnosti Eduard Prister 1891. godine. Paviljon se nalazi u centralnom dijelu parka i jako se često koristi za razne glazbene događaje, priredbe i koncerte, i ljeti i zimi.

Na sjevernoj strani parka nalazi se i poznati meteorološki stup, postavljen davne 1884. godine, a koji je također došao u posjed grada kao dar amatera meteorologa dr. Adolfa Holzera, ali kojega je također projektirao slavni Herman Bollé. Građevni materijal od kojeg je stup izrađen je istarski mramor, a svi meteorološki instrumenti su porijeklom iz Njemačke. Stup je funkcionalan i dan danas te na njemu možete očitati temperaturu i tlak zraka, te količinu vlage u zraku.

Vodene oaze u parku Zrinjevac

U parku Zrinjevac nalaze se i tri fontane, Jedna od njih je “Bolléova gljiva” koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu parka i koja je na početku bila ismijavana kao neuspjeh jer se voda u njoj izlijevala van bazena i često su je s podsmijehom nazivali “vrganjem” . Tu su još dvije fontane, tj. dva bazena s vodoskocima koje svi zovu “Blizanci”, a koji su prvo postavljeni na Tomislavcu, ali su kasnije premješteni na Zrinjevac i postali njegov bitan dio.

Na jugu Zrinjevca nalazi se šest bista, spomenika najznačajnijim hrvatskim velikanima i ljudima koji su obilježili hrvatsku povijest, a to su Klovićeva, Medulićeva, Kukuljevićeva, Jurišićeva, Mažuranićeva i Frankopanova bista.

Galerija fotografija

Pregled lokacija