Preskoči do glavnog sadržaja

Zavratnica

Uvala Zavratnica jedna je od najljepših uvala na hrvatskom Jadranu. Nalazi se na sjevernom dijelu Hrvatske, na obali Jadranskog mora u blizini južnog dijela otoka Rab. Nalazi se u sklopu Parka prirode Velebit.

Opis uvale

Nekada je Zavratnica bila dolina a oblkovala se ovako zahvaljujući prirodnim procesom izdizanja morske razine i potapanja ušća potoka nakon zadnjeg glacijala. Danas je kružena visokim kanjonskim liticama koje se uzdižu do visine od oko 100 metara. Dugačka je otprilike 900 metara, dok je širina uvale promjenjiva, najuži dio je širok 50 metara dok je najširi velik 150 metara. Nastala je u slojevima kredne starosti, a njezina raznolikost očituje se u brojnim siparima koji su oblikovani zelenim raslinjem.

S obzirom na siromašnost tla, vegetacija je shodne time oskudna. Ipak, dokumentirano je 129 različitih biljnih vrsta, uključujući 100 autohtonih (izvorno domaćih) vrsta a 29 ih je alohtonih (stranih, unešenih iz drugih područja).

Na početku 20. stoljeća, Zavratnica je postala ljetovalište za imućne turiste. U to vrijeme je izgrađena gornja staza s vidikovcem i šetnica uz more, koja pruža priliku uživati u prekrasnom pogledu. Danas Zavratnica nije samo predivna prirodna lokacija, već i zaštićeni krajolik. Od 1981. godine, uključena je u Park prirode Velebit, pružajući dodatnu zaštitu njenog očuvanja.

Na samom početku uvale, ispod površine vode, leže vidljivi ostaci potopljenog broda iz Drugog svjetskog rata kada su saveznici potopili njemački brod, podsjećajući na burnu povijest koja je obilježila ovo područje.

Galerija fotografija

Pregled lokacija