Preskoči do glavnog sadržaja

Strahinjčica

Strahinjčica je jedna od malobrojnih gora Hrvatskog zagorja, ali je jedna od najbogatijih u Hrvatskoj. Njeno bogatstvo leži u njenoj raznolikoj flori i vegetaciji, a Strahinjčica je osim po raznolikom biljnom pokrovu poznata i po tome što je dom mnogim ugroženim vrstama.

S vrha se ne pruža vidikovac na okolicu jer se na njemu nalazi bukova šuma, ali se na samo 20-ak minuta udaljenom vidikovcu Dedek otkriva mogućnost gledanja okolice i uživanju u prekrasnom pogledu na grad Krapinu i okolne vinograde, voćnjake, vrtove i pašnjake.

Strahinjčica – planina koja iznenađuje

Strahinjčica je popularna destinacija za planinare, iako ima prilično strme grebene, ali je oni posjećuju većinom u toplije vrijeme godine. Iskusni planinari pak znaju da je zimski krajolik na ovoj planini uistinu veličanstven. Zimske fotografije sa Strahinjčice neuobičajeno su lijepe i očaravajuće.
Prvi posjeti Strahinjčici vezani su uz planinarske posjete i to na samim počecima planinarstva u Hrvatskoj, a otvaranjem planinarskog doma 1951. godine Strahinjčica postaje još popularnija među ljudima koji vole prirodu i boravak na otvorenom.

Za iskusnije i fizički spremnije planinare za preporuku je planinarenje po 24 kilometara dugom kružnom putu koji se zove Kajbumščakov put. On prelazi vrhove oko grada Krapine, a uključuje i Strahinjčicu i Brezovicu.

Strahinjčica – veliki vrh orhideja

Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog zagorja, a na njoj je smješteno pet vrhova od kojih je najviši vrh Sušec koji se nalazi na 846 metara nadmorske visine. Ostali vrhovi su Slon, Strahinjčica, Sakola, Gorjak i Hajdine zerne.

Strahinjčica je od susjedne veće planine Ivanščice odvojena kanjonom Očura, a od Kostelskog gorja u blizini dijeli je rijeka Krapinica, tj, njena sutjeska. Strahinjčica je iznimno bogata biljnim pokrovom, a od šuma su najbrojnije šume hrasta kitnjaka, graba i kestena.

Strahinjčica je planina površine 200 četvornih metara, ali na tom se prilično malom prostoru nalazi veličanstven broj od čak tisuću biljnih vrsta i podvrsta zbog čega je ova planina važan dio hrvatske botaničke baštine. Strahinjčica je posebna i po svom cvjetnom bogatstvu, od kojeg su najvažnije orhideje. Upravo zbog njih Strahinjčica se često naziva velikim orhidejskim vrtom.

Na njenom se području nalazi čak 32 vrste orhideja, a za sve koji ih žele vidjeti i pobliže upoznati dovoljno je proći njenom planinarskom poučnom stazom “Putevima orhideja”, dugačkom gotovo 14 kilometara i vidjeti orhideje u njihovom punom cvatu. Jedna od najpopularnijih lokacija je livada Poljana na kojoj se može pronaći čak 16 orhideja, što je točno polovica broja vrsta na planini.

Pregled lokacija