Preskoči do glavnog sadržaja

Škocjanske jame

Škocjanske jame su jedan od najvećih podzemnih kanjona na planeti, a nalaze se u jugozapadnom dijelu Slovenije. Već 1986. godine uvrštene su na UNESCO popis lokaliteta europske baštine i još uvijek su jedina slovenska lokacija pod njihovom zaštitom. S obzirom na to da je riječ o najvećem podzemnom vodenom području u Europi, one su zaštićene i Ramsarskom konvencijom za zaštitu voda.

Ove su podzemne krške jame nastale pod utjecajem rijeke Reka koja se proteže južnom stranom planine Snežnik. Ova rijeka izvire u Hrvatskoj, ali se tamo naziva Velom vodom. Pod rijekom teče u iznimno velikoj duljini od čak 33 kilometara dok prolazi kroz podzemne špilje i prostore Škocjanskih jama.

Škocjanske jame i njihova bogata fauna i flora

Škocjanske su špilje bile naseljene već od kamenog doba, a zaštitu u njima ljudi su pronalazili i u srednjem vijeku. Jame su izuzetno važne zbog svoje jedinstvene faune koju čine razne rijetke i ugrožene vrste šišmiša i ptica. Golubovi, sove, sokoli i gavrani samo su neke od ptičjih vrsta koje su svoje domove pronašle u podzemnom svijetu Škocjanskih jama.

U njima su dom pronašle i poznate rijetke endemske podzemne životinje kao što su čovječje ribice i razni organizmi koji su se prilagodili životu u ovom jedinstvenom ekosustavu.

Kad govorimo o flori u jamama, nalaze se jedinstvene biljne vrsti paprati koje rastu samo na ovom mjestu. Mnoge biljne vrste su relikti iz prijašnjih geoloških razdoblja, od kojih neki potječu iz ledenog doba. Većina botaničara smatra ovakav ekosustav jedinstvenim jer je rijetkost da ovako velik broj biljaka iz različitih razdoblja živi i uspijeva zajedno.

U Škocjanskim se jamama nalaze mnogobrojni tuneli i pećine, a posebna osobitost ovog mjesta su njegove velike dvorane od kojih su najznačajnije Podorna i Velika dvorana. Jedan dio prostora svoj je naziv Šumeča jama dobio po jako glasnim zvukovima rijeke koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Tu je i najveća dvorana od svih, poznata Martelova dvorana, koja se sa svojim volumenom od 2, 2 milijuna kubnih metara smatra jednom od najvećih dvorana na svijetu.

Podzemni kanjon rijeke Reke

Škocjanske jame protkane su brojnim tunelima i podzemnim prostorijama koje zajedno čine 6 kilometara dugačku stazu. Najdublja točka jame nalazi se na dubini od 209 metara.

Na samom izlazu iz špilje otvorit će vam se pogled na vrlo pamtljivi prizor kanjona rijeke Reke iznad koje se na 50 metara visine uzdiže most Cerkvenik s kojeg možete uživati u pogledu na ovaj jedinstveni, ali pomalo zastrašujući krajolik koji se proteže u veliku dubinu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija