Preskoči do glavnog sadržaja

Šetalište Josipa Jurja Strossmayera

Utvrda Stari grad, najprepoznatljiviji je simbol i znamenitost grada Varaždina. Nalazi se na sjeverozapadnom obodu jezgre grada Varaždina, a u njoj je danas smješten Gradski muzej Varaždin. Najznačajnija je to varaždinska povijesna građevina, građena od 14. do 19. stoljeća. Kroz stoljeća je mijenjala brojne vlasnike (grofovi Celjski, Ivan Ungnad, obitelj Erdödy i dr.), koji su je nadograđivali te prilagođavali svojim željama i potrebama.

Perivoj tek od 20. stoljeća

Stari grad u povijesti nije imao uređene zelene površine kao što su danas. Uređenje perivoja uz utvrdu pokrenuto je tek 1933. godine. Uređivan je prema projektu slovenskoga krajobraznog arhitekta Ćirila Jeglića, sve do 1952. godine.

Od biljaka se danas tamo može naći raznog crnogoričnog i bjelogoričnog drveća i grmlja, a travnate površine kod ulaza u središnji dio ukrašene su cvjetnim gredicama koje, među ostalim, krase tratinčice, maćuhice, božuri, tulipani, ljiljani, ukrasne trave, zvončići i razne druge cvjetne biljke. Zanimljivo je spomenuti i da se u Starom gradu i oko njega, u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri, tradicionalno održava Međunarodna izložba cvijeća.

Kula stražarnica

Stari grad u Varaždinu okružuje perivoj na čijem je ulazu od strane Trga Miljenka Stančića smještena kula s lančanim mostom, poznata kao Kula stražarnica. Izgrađena je u drugoj polovici 16. stoljeća kao dio obrambenog sustava utvrde i služila je za smještaj vojnika. Danas se u njoj nalazi uprava Gradskog muzeja Varaždin te galerija Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

U perivoju varaždinskog Starog grada nalazi se i objekt takozvane žitnice. Riječ je o srednjovjekovnoj građevini koja je dugo vremena služila kao depo Državnog arhiva u Varaždinu. Tek je prije nekoliko godina obnovljena i također predana na upravljanje Gradskom muzeju Varaždin. Pretpostavlja se da je žitnica sagrađena u vrijeme vladavine grofova Celjskih te da je dijelom služila kao skladište žita, a dijelom kao oružarnica Varaždinskog generalata (obrambeni sustav utvrda).

Pregled lokacija