Preskoči do glavnog sadržaja

Prolaz divova

Prolaz divova (eng. Giant’s Causeway) područje je bazaltnih stupova koji su nastali usred vulkanske erupcije za vrijeme paleocenske epohe (razdoblje kada se reljef Euroazije i obje Amerike značajno izmijenio) prije 50-60 milijuna godina. Nalazi se na sjeveroistočnoj obali Sjeverne Irske u okrugu Antrimu.

Usred brzog hlađenja bazaltne lave koja je prodirala kroz vapnenački plato, dogodila se erupcija i kada se lava brzo počela hladiti pod slabim tlakom, stisnula se u karakteristične mnogokutne oblike. Tim postupkom nastalo je oko 40 000 stupova koji čine stepenaste tvorevine. Njihov oblik je najčešće šesterokutan, premda ima i onih od manjeg ili većeg broja stranica, dok su neki uslijed vremenskih prilika danas okruglasti. Visoki su od jednog metra, dok su najviši stupovi čak 12 m visine. Veličina stupova određena je brzinom kojom se lava hladila. Nalaze se i do 28 metara iznad razine mora, a formacije koje vidimo su samo jedan njegov dio jer je veći dio ipak sakriven u moru.

Neke tvorevine dobile su svoja imena, tako je Stolica želja (Wishing Chair) mjesto na kojoj posjetioc može sjesti i zamisliti želju u nadi da će se ona ispuniti a upravo zbog toga je taj dio kamena danas toliko sjajan, gladak i izlizan, baš kao i palac našeg Grgura Ninskog. Tu su još drugi oblici kao npr. Divovska čizma (Giant’s Boots) ili okrugli kameni poznati kao Oči diva (Giant’s Eyes).

Značenje naziva Prolaz divova

Sam naziv Prolaz divova nastao je u srednjem vijeku prema legendi koja vuče porijeklo iz keltske mitologije a priča kako su dva diva bila u lošim međuljudskim odnosima i jedino što ih je spriječavalo da se sukobe bilo veliko more.

Jedan div bio je irac Finn MacCool a drugi div škot Benandonner. Prema jednoj verziji, oni su neprestano bacali kamenje pokušavajući pogoditi jedan drugoga. Ova priča daje uporište u tome što se na škotskoj strani obale također nalazi manja formacija sličnih stupova.

Prema drugoj verziji Finn je počeo graditi nasip kako bi se fizički obračunao sa svojim protivnikom. Krenuo ga je graditi i kad je bio pri završetku posla od silnog posla umoran je zaspao. Njegova žena Oonagh, koja se tog jutra ranije digla, pronašla ga je kako duboko spava te je upravo tom trenutku čula škotskog giganta kako iz daljine gnjevno dolazi. Brzo je reagirala te je muža odjenula kao bebu i prekrila noćnom plahtom kako bi ga što uvjerljivije zataškala. Kada je ljutiti div došao pitao je ženu gdje se kukavica Fin sakriva. Žena ga je opomenula da ne viče jer će probuditi njihovo dijete koje spava. Začuđeni div počeo je paničariti pomisleći, kako li je tek sam Finn velik ako mu je dijete veliko skoro kao on sam. Brzo je pobjegao glavom bez obzira i za sobom temeljito uništio preostali nasip kako ne bi bio progonjen.

Prolaz divova kroz povijest

Prolaz divova pokazao se pogubnim kroz povijesta. Najznačajniji brodolom dogodio 1588. godine kada je galija Girona (koja je bila dio španjolske armade čiji zadatak je bio izvršiti invaziju na Englesku) stradala za jakog vjetra pri čemu je život izgubilo oko 1300 ljudi. Tek ih je šestero preživilo ali njezino blago je bilo izgubljeno u moru, sve dok belgijski hidroarheolog Robert Stenuit nije sa svojom ekipom 1967. godine locirao njeno blago razbacano po morskom dnu te ga sljedeće dvije godine vadio s dna oceana. Danas se ti vrijedni predmeti mogu razgledati u muzeju Ulstera u glavnom gradu Sjeverne Irske Belfastu.

Odredište je postalo popularno u 19. stoljeću a danas je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Sjevernoj Irski. Posjetioci slobodno mogu hodati preko stupova do samog mora. Zbog zanimljivog primjera evolucije zemlje tijekom tercijarne epohe i rijetkog prirodnog fenomena uvršen je na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Galerija fotografija

Pregled lokacija