Preskoči do glavnog sadržaja

Postojnska jama

Postojnska jama jedan je od najljepših prirodnih bisera Slovenije i poznata turistička atrakcija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Riječ je o najvećoj turističkoj špilji u Europi, a svoje posjetitelje redovno impresionira svojom ljepotom, zanimljivom poviješću i mnogim atrakcijama koje su se smjestile unutar nje.

Postojnska jama svoje je ime dobila po mjestu Postojna, u čijoj se blizini nalazi. Jedinstveni krški sustav špilja dugačak fantastičnih 24 kilometra smjestio se na jugozapadni dio Slovenije, a oblikovala ga je rijeka Pivka.

Jama ovakvih razmjera nastajala je iznimno dugo vremena, s tim da govorimo o milijunima godina i upravo je zbog toga iznimno bogata raznim krškim formacijama te se u njoj razvio jedinstveni špiljski život.

Sustav špilja sastoji se od četiri spilje koje su međusobno spojene prolazima, a kroz koje prolazi rijeka Pivka.

Postojnska jama i njeni simboli

Jedan od najznačajnijih simbola Postojnske jame je čovječja ribica, poznata endemska vrsta vodozemca koja se pojavljuje samo u vodama ovog dijela Europe, a može se pronaći i u Hrvatskoj. Ovdje također poznate kao “zmajevi mladunci” čovječje su ribice najveće špiljske životinje koje mogu godinama živjeti bez hrane i u najtežim uvjetima.

Simbol jame je i Briljant, sjajno bijeli i pet metara visok stalagmit koji se uistinu čini pravim čudom prirode. Uz njega se uzdiže i visoki špiljski stup jedinstvenog izgleda koji također izgleda kao pravo umjetničko djelo.

Svi posjetitelji su posebno oduševljeni prostorijom koju nazivaju “koncertnom dvoranom” jer ona ima odlična akustična svojstva pa se u njoj baš iz tog razloga često organiziraju koncertni nastupi u kojima sudjeluju solisti, ali i simfonijski orkestri.

Posebno oduševljenje izaziva i način na koji se špilja obilazi, a to je pomoću špiljskog vlakića tijekom čije vožnje duge tri kilometra možete upoznati jedinstveni svijet Postojne.

U Postojnskoj jami se nalazi i Zlatna knjiga dojmova u koju su svoje dojmove upisali najistaknutiji posjetitelji jame. Ukupan broj ljudi koji su je posjetili dosegao je gotovo 40 milijuna.

Predjamski dvorac – najveći spiljski dvorac na svijetu

Posjet jami nije potpun ako ne posjetite i Predjamski dvorac, više od 800 godina stari dvorac uklesan u padinu stijene. Ovaj jedinstveni primjerak gradnje smjestio se na visinu od 123 metra, a udaljen je od Postojnske jame samo nekoliko kilometara.

Ovaj je dvorac uvršten i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći spiljski dvorac na svijetu, a uz njega se veže i fantastična legenda o Erazmu Predjamskom koji je iz ovog dvorca odbijao napade carske vojske iznimno dugo i uspješno.

Galerija fotografija

Pregled lokacija