Preskoči do glavnog sadržaja

Park Ribnjak

Park Ribnjak jedan je od nekoliko zagrebačkih spomenika parkovne arhitekture, a proteže se na prostoru tik uz istočne zidine Kaptola.  Svoje ime je dobio po biskupskim ribnjacima, što je bila glavna namjena ovog parka do 19. stoljeća. Dakle, na ove umjetne ribnjake, koji su vodu dobivali iz potoka Medveščak, u prošlosti su dolazili kaptolski svećenici kako bi ovdje lovili ribu koju su zatim koristili za jelo posnim petkom.

Park Ribnjak se prostire na 40 tisuća metara četvornih, a kroz njega prolazi i istoimena ulica koja se nalazi na istočnoj granici parka. Ulica Ribnjak je jedna od važnijih zagrebačkih ulica jer spaja Donji Grad s Medveščakom i ostalim dijelovima grada na sjevernoj strani.

Park je odlično mjesto za odmor i uživanje u prirodi, osobito zbog bogatog biljnog pokrova i šume. Iako je park lijep u svako doba godine, najljepši je u proljeće i jesen. U proljeće oduševljava bogatim zelenim tepihom prepunim cvjetova i mirisom raskošne magnolije, dok se u jesen park kiti zlatnim i crvenim jesenskim bojama.

Ribnjak – iz močvare u perivoj

Do prenamjene ovog prostora dolazi u 19. stoljeću kada biskupska vlast odlučuje da se ribnjaci pretvore u perivoj engleskog tipa, koji bi uključivao vodopade, egzotične biljke i tada vrlo popularne ukrasne kipove. Glavni poticaj za prenamjenu parka da je tadašnji biskup Alagović, u ranim godinama 19. stoljeća pa je na njegovu inicijativu ribnjak isušen, a cijeli je lokalitet uređen i pretvoren u park.

Ideja o uređenju parka uključivala je i pretvaranje parka u park skulptura, ali nikada nije zaživjela te se danas u njemu nalaze samo dvije skulpture i to spomenik “Stid”, rad kipara Antuna Augustinčića, i spomenik hrvatskom pjesniku i revolucionaru Ivanu Goranu Kovačiću. Ovaj potonji spomenik je vrlo poseban jer je izrađen od prilepskog granita i težak je 20 tona. Riječ je o monolitnom spomeniku kipara Vojina Bakića čija se identična kopija, ali u varijanti od nehrđajućeg čelika, nalazi u Lukovdolu, rodnom Kovačićevom mjestu.

Park Ribnjak – trag u povijesti

U parku su pronađeni arheološki nalazi koji potvrđuju naseljenost ovog područja još za vrijeme Rimljana, a to su stari kovani rimski novac i nadgrobna stela koju je otac dao načiniti za svog sina u 2. stoljeću. Replika nadgrobne stele postavljena je u park Ribnjak 2014. godine, kao treći spomenik i trag povijesti, uz već gore navedene spomenike.

Kao što smo već ranije spomenuli, park je bio močvara prije preuređenja, a za vrijeme napada Turaka na ova područja, u 15. i 16. stoljeću, Kaptol je sagradio zidine, a na Ribnjaku su napravljeni vodeni opkopi s mostovima koji su imali potpuno obrambenu funkciju. No, nakon nestanka opasnosti postali su suvišni, a građani su htjeli da ih se ukloni jer su bili prljavi i širili bolesti.

Želju im je ispunio biskup Alagović koji je uredio park tako da je imao tri jezerca povezana s mostovima, umjetne brežuljke s egzotičnim biljem i veliki slap na kraju parka.

Galerija fotografija

Pregled lokacija