Preskoči do glavnog sadržaja

Park prirode Velebit

Park prirode

Jedan od najznačajnijih parkova prirode u Hrvatskoj je park prirode Velebit kojeg krasi fascinantna biološka raznolikost i bogatstvo krških oblika. Park se smjestio na veliko područje od 2274 kilometara četvornih, a unutar parka prirode Velebit smjestila su se i dva nacionalna parka: Paklenica i Sjeverni Velebit. Velebit je proglašen parkom prirode još 1981. godine i najveće je zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj.

Park prirode Velebit – stijena koja odvaja kopno i more

I prije proglašenja parkom prirode Velebit se našao na popisu UNESCO-ovih rezervata biosfere kao važno prirodno bogatstvo. Tome osobito pogoduje njegov smještaj uz more i područje ličkog krša jer se na njemu isprepliću tri različite klime: mediteranska, planinska i kontinentalna. Upravo su ove klime bile ključne za nastanak bogate velebitske flore i faune.

U Parku prirode se nalaze mnoge rijetke i zaštićene biljne vrste, poput velebitske degenije, endemske vrste koja se nalazi na hrvatskoj kovanici od 50 lipa. Osobito je bogatstvo šuma, livada i pašnjaka. Velebit ima i bogatu faunu u kojoj se također nalazi mnogo zaštićenih i ugroženih vrsta, a među njima su i smeđi medvjed, vuk i ris.

Park prirode Velebit – spomenik prirode kojeg morate zavoljeti

Postoje mnogi dijelovi Parka prirode Velebit koji su vrijedni dolaska na ovo iznimno mjesto. Posebno moramo spomenuti Nacionalne parkove Paklenica i Sjeverni Velebit koji su po mnogočemu jedinstveni u čitavoj Europi.

Nacionalni park Paklenica čini bogatstvo bukovih prašuma koje se nalaze na području od 2013 hektara, a najvažnija obilježja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, koji je ujedno i najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj, su raznolika biljna i životinjska staništa koja zajedno stvaraju jedinstveni ekosustav koji diše kao jedno.

Cerovačke špilje i uvala Zavratnica

Još jedna posebnost parka prirode Velebit je i njegovo posebno podzemno bogatstvo. Cerovačke špilje su najveće špilje u Hrvatskoj, a istraženo je preko 5 kilometara špilja. One su bile dom špiljskih medvjeda iz ledenog doba pa je jedna od špiljskih dvorana dobila i ime po njemu – Medvjeđa dvorana. Kompleks špilja se dijeli na tri dijela, Donje, Srednje i Gornje špilje. Ove su špilje vrlo razgranati speleološki objekti u kojima su pronađeni razni vrijedni ostaci ljudskih kostiju, medvjeđi tragovi, raznoliki stalaktiti, stalagmiti, stupovi, kaskade i ostali ukrasi podzemlja koji ostavljaju bez daha.

Jedan od najljepših dijelova parka je uvala Zavratnica, jedna od najljepših krških uvala u Hrvatskoj. Ubrzo nakon otkrivenja početkom 20. stoljeća postala je omiljeno mjesto za odmor mnogim poznatim umjetnicima, znanstvenicima i zaljubljenicima u prirodu. Plavetnilo mora, krški velebitski kamen i mirisna šuma stvorile su oazu za odmor koja se čini kao da je ostala u prošlosti.

Galerija fotografija