Preskoči do glavnog sadržaja

Park prirode Papuk

Na samom istoku Hrvatske, na sjevernom dijelu Požeške kotline, smjestio se Park prirode Papuk, jedinstven zbog svoje bioraznolikosti i činjenice da je riječ o jedinom geoparku u Hrvatskoj. Papuk je parkom prirode proglašen 1999. godine, čime je najljepša planina u Slavoniji postala važan dio hrvatskog zaštićenog prirodnog bogatstva.

Park prirode se nalazi na granici dviju županija, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske, na površini od 336 kilometara. Park obilježava velika biološka i geološka raznolikost, ali i bogata kulturno-povijesna baština.

Park prirode Papuk – zaslužena titula najljepše planine Hrvatske

Nekoliko je razloga zašto mnogi Papuk nazivaju najljepšom hrvatskom planinom. Iako je riječ o planini manje visine, u iznosu od 953 metara, Papuk je jedna od najstarijih planina u državi, a neke njegove stijene nastale su prije čak 400 milijuna godina.

Na ovoj planini mogu se pronaći stijene iz gotovo svih razdoblja Zemljine prošlosti, a najviše su zastupljene sedimentne, metamorfne i vulkanske stijene. Najbolji dokaz za to je Rupnica, prvi geološki spomenik u Hrvatskoj, proglašen 1948. godine. Riječ je o stijenama nastalim stepenastim lučenjem i hlađenjem vulkanske lave tijekom njenog prolaza prema površini. Ovaj jedinstveni lokalitet se nalazi u neposrednoj blizini Voćina, a pripada samo nekolicini takvih na svijetu.

Bogatstvo flore i faune ostavlja bez daha

Ne postoji bolji dokaz ljepote Papuka nego što su njeno biljno i životinjsko bogatstvo. Biljno bogatstvo čine 13 šumskih zajednica i više od 1200 biljnih vrsta (što je četvrtina ukupnog broja svih biljnih vrsta u Hrvatskoj). Jedan dio ovih biljaka je ugrožen pa je pod stalnim nadzorom i brigom botaničara, a neki primjerci, poput modre sase i nježne kockavice, jedinstveni su u svijetu.

Što se tiče životinjskog svijeta, u parku prirode sada žive manji sisavci, poput srna, lisica, vjeverica i divljih svinja, ali u ne tako dalekoj prošlosti Papuk je bio dom medvjeda i risova. Zbog bogatstva vode i šume svoj su dom u Parku prirode Papuk pronašle i mnoge vrste ptica i kukaca. Posebno ćemo spomenuti goluba dupljaša, ugroženu vrstu ptice koja se od nestanka spasila upravo u gnijezdima ovih šuma. Uz njega, ovdje se mogu vidjeti i druge ugrožene vrste poput patuljastog orla i vodenkosa.

Svjesna važnosti ovog geoparka, uprava je u Voćinu, mjestu koje se smatra svojevrsnim ulazom u park, izgradila moderan Geo info Centar koji obiluje raznim multimedijalnim i interaktivnim postavama i koji posjetitelje upoznaje s povijesti geoparka, njegovim trenutnim stanjem, stanovnicima i svim bitnim značajkama koji ovaj park čine jedinstvenim mjestom koje ne smijete propustiti vidjeti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija