Preskoči do glavnog sadržaja

Park prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje možda nije najveće prirodno poplavno područje u Europi, ali je njegova vrijednost ipak neprocjenjiva. Smatra se jednim od najočuvanijih prirodnih poplavnih polja na ovim područjima, a njegova titula prvog sela roda u Europi i jednog od rijetkih mjesta u kojima je očuvano tradicijsko pašarenje veliki je ponos ovom kraju.

Lonjsko polje se smjestilo na području središnje Hrvatske, u dolini rijeke Save, na površini od 506 kilometara četvornih. Park prirode Lonjsko polje zaštićen je Ramsarskom konvencijom 1993. godine, ali je još davne 1963. godine bilo proglašeno ornitološkim rezervatom.

Lonjsko polje – poplava koja život znači

Lonjsko polje sastoji se od tri polja: Lonjsko polje, Poganovo i Mokro polje. Kada pomislimo na riječ poplava uglavnom ćemo pomisliti nešto loše, ali u slučaju Lonjskog polja dogodilo se nešto potpuno suprotno – poplava je u Lonjsko polje donijela život. Močvarno područje Lonjskog polja jedno je od najbogatijih u ovom dijelu Europe i što se tiče biljnog i životinjskog svijeta.

70% parka čine nizinske šume u kojima prevladava hrast lužnjak i poljski jasen, a poplavni travnjaci prekrivaju ostatak parka i na njima se odvija tradicijsko pašarenje koje je toliko značajno za ovaj kraj. Biljni svijet čini više od 550 biljnih vrsta, a među njima se osobito ističe zaštićena četverolisna raznorotka.

Životinjski svijet je još bogatiji od biljnog, s preko četiri stotine različitih životinjskih vrsta od kojih su najbrojnije ptice, a ima ih više od 250 vrsta. Najpoznatiji stanovnici parka su dio njenog ornitološkog rezervata, a to su crna i bijela roda, ptica kosac, žličarka i štekavac, i mnoge druge vrste.

Što se tiče vodenog svijeta, u Lonjskom se polju nalazi najveće mrijestilište šarana u dunavskom slijevu. U Parku obitava i mnogo izvornih životinjskih pasmina poput turopoljske svinje, posavske guske, posavskog goniča i slično.

Kulturna baština i aktivnosti u parku prirode Lonjsko polje

Park prirode ima važnu nepokretnu i pokretnu kulturnu baštinu koja uključuje mnoge važne vrijednosti. Selo Krapje koje se smjestilo u parku važno je zbog tradicionalne gradnje i jedino je selo u Republici Hrvatskoj koje ima status Sela graditeljske baštine.

Park ima i pokretnu baštinu koja uključuje tradicijske predmete poput tradicionalnih drvenih plovila, predmeta od konoplji i lana, ali i nematerijalnu baštinu u obliku tradicijskog ribolova, plesa i običaja ovog kraja.

Ako vas zanima u kojim se svim aktivnostima može uživati u ovom kraju, spomenut ćemo samo najatraktivnije, a to su obilasci parka u vodenim turama, šetnje tematskim stazama, biciklizam kroz različite biciklističke rute, vožnja brodom ili čamcem, te promatranje ptica u ornitološkom rezervatu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija