Preskoči do glavnog sadržaja

Park prirode Golija

Park prirode Golija prostire se na planinama Golija, Radočelo i Čemerno, obuhvaćajući impresivnu površinu od 75 183 hektara. Smješten je u jugozapadnom dijelu Srbije.

Golija je poznata po svojem raznovrsnom i bogatom ekosustavu, spektakularnim pejzažima te kulturnim spomenicima. Ovdje možemo pronaći mnoge rijetke, endemične i reliktna vrsta koje čine ovo područje jedinstvenim u svijetu prirode. Ključni cilj zaštite ovog područja je očuvanje njegovih prirodnih i kulturnih vrijednosti. Posebno zanimljive značajke Golije uključuju tresetišta i jezera, među kojima se ističu Košaninovo i Dajićko jezero.

Park prirode Golija nije samo prirodni dragulj, već također čuva bogato kulturno naslijeđe. Na sjevernom dijelu parka nalazi se manastir Studenica, spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a.

Flora i fauna

Golija je jedna od najšumovitijih planina u Srbiji, s bukovim šumama koje čine značajan dio ovog parka. Južne padine Golije obiluju prostranim livadama i pašnjacima, dok se u šumama smreke čuvaju tresetišta kao specifični i osjetljivi ekosistemi.

Na području Golije možemo pronaći oko 900 različitih taksona biljnog svijeta, uključujući endemične i reliktne vrste. Jedna od najistaknutijih biljnih vrsta je planinski javor (Acer heldreichii), koji se smatra sinonimom za floru Golije. Osim toga, ovdje raste božikovina (Ilex aquiifolium) te mnoge druge endemične i rijetke biljke.

Park prirode Golija također predstavlja dom za brojne ptice, uključujući oko 45 vrsta koje se smatraju prirodnim rijetkostima. Registrirano je oko 90 vrsta ptica koje se kvalificiraju kao kandidati za Crvenu knjigu ptica Srbije. Stoga, ovo područje također ima i ključnu ulogu u očuvanju biodiverziteta ptica.

Galerija fotografija

Pregled lokacija