Preskoči do glavnog sadržaja

Nacionalni park Lovćen

Nacionalni park Lovćen jedan je od mnogih crnogorskih parkova, ali se od ostalih razlikuje po svom kulturnom i povijesnom značaju, a upravo je to jedan od razloga zašto u njega hrle mnogi posjetitelji i zbog čega je najposjećenije mjesto na tom području.

Nacionalni park Lovćen smjestio se na jugoistok Crne Gore, a prostire se na više od 6 tisuća hektara površine čiji središnji i najviši dio čini istoimena planina Lovćen.

Lovćen je nacionalnim parkom proglašen 1952. godine i otada je česta destinacija posjetiteljima koji žele uživati u njegovim prirodnim bogatstvima, ali i znamenitostima.

Prirodna bogatstva parka

S obzirom na to da se nacionalni park Lovćen smjestio na područje između Skadarskog bazena, Kotorskog zaljeva i Budve, na kojem se susreću mediteranska i kontinentalna klima, park je prisvojio najbolje od oba svijeta.

Iznimno je bogate flore koja broji više od 1300 različitih biljnih vrsta, što znači da se u njemu nalazi trećina ukupne flore Crne Gore. Biljke koje se ovdje nalaze nisu samo uobičajenih vrsta već su svoj dom ovdje pronašle mnoge endemske, reliktne i ljekovite biljke.

Privučene upravo ovakvom jedinstvenom florom mnoge su životinjske vrste nastanile ovo područje, a među najbrojnijima su vukovi, medvjedi, lisice, srne i ostali sisavci, ali i mnoge vrste ptica, gmizavaca, vodozemaca, leptira i raznih kukaca.

Njegošev mauzolej i Lovćenske serpentine

Kulturno bogatstvo Lovćena čine mnoge građevine i spomenici, od kojih posebno moramo spomenuti narodno graditeljstvo i crkve. Kao jedna od najvažnijih građevina u parku ističe se Njegošev mauzolej, jedan od najvažnijih crnogorskih spomenika.

Nalazi se na Jezerskom vrhu, na visini od 1657 metara, na samom vrhu planine, te se u njemu nalazi grob Petra II Petrovića Njegoša, jedne od najistaknutijih povijesnih ličnosti crnogorske države. Riječ je o crnogorskom vladiki koji je bio izuzetno omiljen vođa, a koji je osim po svojoj političkoj i vladarskoj karizmi bio poznat i kao plodan pjesnik i pisac.

Jedinstveni mauzolej, kojeg je projektirao i hrvatski kipar Ivan Meštrović i koji je građen čak 5 godina, nalazi se na platou do kojeg se dolazi stepeništem kojeg čini 461 stepenica, a kojem je jedan dio i natkriven te izgleda kao tunel.

Na ulazu u mauzolej se nalaze tri statue, od kojih ona najveća i najmonumentalnija pripada samom Njegošu i posebno je ukrašena orlovim krilima.
Još jedan jedinstveni dio parka su i Lovćenske serpentine, napravljene zajedničkim snagama Austro-ugarske monarhije i crnogorskih vladara u 19. stoljeću. Napravljena na temeljima makadamskog puta ova je cesta bila skupa za izgradnju, ali je postala iznimna atrakcija i jedan od najvažnijih lovćenskih atributa, s čijeg vrha puca veličanstven pogled na Kotor i okolicu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija