Preskoči do glavnog sadržaja

Kraljevski botanički vrtovi u Kewu

Kraljevski botanički vrtovi sadrže najveću i najraznovrsniju zbirku biljaka i gljiva na svijetu. Prostiru se na ogromnih 120 hektara te obuhvaćaju brojne staklenike i povijesne građevine. UNESCO je 2003. godine vrtove uvrstio na popis svjetske baštine što dovoljno govori o njihovoj važnosti. Kraljevski vrtovi važno su odredište za ljubitelje prirode i botaničke entuzijaste te predstavljaju dragocjeno mjesto za očuvanje biljnog svijeta.

Nastanak vrtova

Kraljevski botanički vrtovi svoje korijene vuču iz 16. stoljeća kada je sve započelo u obliku manjih privatnih vrtova. Transformacija započinje kada je posjed 1731. godine kupio princ Walesa Frederik Luis i njegova supruga Augusta. Oformili su vrt za egzotične biljke a do 1769. godine vrt je već brojao više od 3400 biljnih vrsta. No, pravi procvat i svjetsku slavu vrtovi su stekli pod vodstvom Sir Josepha Banksa (1772. – 1819.), pod čijim je upravljanjem kolekcija još više rasla a biljke su pristizale s različitih kontinenata.

Povijest vrta obilježavaju i imena poput Sir William Jackson Hooker i njegovog sina Josepha Dalton Hookera, koji su od 1841. do 1885. godine usmjeravali vrt prema znanstvenim istraživanjima i razmjeni biljnih uzoraka širom svijeta. Godine 1840. vrtovi su preneseni u državno vlasništvo te su prošireni na sadašnju površinu od 120 hektara.

Vrtovi danas

Kraljevski botanički vrtovi danas predstavlja jedno od najposjećenijih i najvažnijih botaničkih odredišta na svijetu. Nude raznolike atrakcije i sadržaje koje su toliko bogate i opsežne da svaka zaslužuje temu za sebe:

  • Zbirke biljaka: Vrtovi čuvaju impresivnih 28.680 taksona živih biljaka, uključujući kolekcije tropskih orhideja, sukulenata, tropskih paprati i raznih egzotičnih biljaka.
  • Sjemenska banka: Projekt sjemenske banke tisućljeća je najveća sjemenska banka divljih biljaka na svijetu. Sadrži preko 2,25 milijarde sjemenki iz zemalja diljem planete i igra ključnu ulogu u očuvanju ugroženih i korisnih biljnih vrsta.
  • Građevine i spomenici: Vrt je dom brojnim impozantnim građevinama od povijesne važnosti, uključujući pagodu, galeriju botaničkih umjetnosti te najveći viktorijanski staklenik iz 19. stoljeća.

Osim što Kraljevski botanički vrtovi obuhvaćaju pozamašnu raznolikost biljnih vrsta iz cijelog svijeta, također igraju ključnu ulogu u botaničkim istraživanjima, obrazovanju i promociji očuvanja prirode. Da su nam malo bliže, vrijeme bi ovdje provodili svaki dan. :)

Galerija fotografija

Pregled lokacija