Preskoči do glavnog sadržaja

Klifovi Mohera

Irska, otok prekriven zelenim pejzažima, poznata je po svojoj prirodnoj ljepoti. Među mnogim znamenitostima zemlje, klifovi Mohera ili Moherske litice, ističu se kao jedna od impresivnih prirodnih ljepota na svijetu koje izazivaju veličinu, dojmljivost i strahopoštovanje.

Klifovi Mohera nalaze se na zapadnoj obali Irske, u okrugu Clare. Spektakularan niz stijena strši nad Atlantskim oceanom i proteže se na duljini od skoro osam kilometara. Najviše stijene dosežu visinu od 214 metara, čineći ih jednim od najviših morskih klifova u Europi.

Nastanak stijena

Impresivna visina stijena svjedoče o dubokoj povijesti i geološkim silama koje su oblikovale ovu prirodnu čaroliju. Njihova priča započela je prije gotovo 320 milijuna godina u geološkom razdoblju poznatom kao karbon kada je područje zapadne obale Irske bilo pod vodom. Kako je vrijeme prolazilo, na dnu oceana počeli su se taložiti sedimenti, uključujući glinaste i vapnenačke naslage.

Slojevi sedimenta nastavili su se gomilati jedan na drugi a potom pod pritiskom i temperaturom postupno su se stvrdnjavali i pretvarali u kamene stijene. Sukladno tome, konstantni proces tektonskih pomicanja zemljine kore uzrokovao je različite nepravilnosti i raznolike reljefne oblike, uključujući gorja i bazene. A tada jaki vjetrovi, obilne kiše i nemirni valovi tijekom dugog vremena počeli su oblikovati stijene, stvarajući visoke klifove.

Flora i fauna

Što se tiče flore, ona je prilagođena izazovnim uvjetima morskog okoliša, vjetrovitog klimatskog utjecaja i različitim visinskim razinama. Iako se možda čini da na prvi pogled nema izraženih biljnih vrsta, one su ipak tu, samozatajne, niske ali skladno ugođene u krajolik. Klifovi su prekriveni niskim biljkama i mahovinom koje su razvile otpornost na vjetrove i sol morske vode. Na visoravni ipak ima veći izbor livadnih biljaka. Primjerice, može se naći livadni preskoč (Succisa pratensis), šumski čistac (Stachys sylvatica), močvarni stolisnik (Achillea ptarmica), gorski prisadnik (Jasione montana), svinđuša (Lotus corniculatus), morski trputac (Plantago maritima), lesandra (Smyrnium olusatrum) i druge.

Također se može vidjeti raznolikost morskog života, od sivih tuljana do pliskavica i golemih psina. Na kopnu, mogu se pronaći divlje koze, lisice i jazavci. Na samim stijenama, gnijezde se mnoge morske ptice. Papige često krase stijene svojom šarenom pojavom. Tu su galebovi i čavke koje s elegancijom lete iznad stijena, te sivi sokoli koji love svoj plijen duž stijena. Klifovi Mohera ugošćuju velike kolonije morskih ptica koje se gnijezde, te su jedno od najvažnijih mjesta za razmnožavanje ptica stoga je područje proglašeno posebnim zaštićenim područjem za ptice.

Posjeta klifovima

Stijene Mohera pružaju izvanrednu priliku za hvatanje spektakularnih uspomene na vaš posjet. Impresivni klifovi imore, čiji valovi udaraju u stijene, uz prekrasan zalazak sunca čine ovo mjesto idealnim za stvaranje spektakularnih fotografija ali i snimanje nezaboravnih filmskih scena. Ali isto tako, mjesto je za one koje žele osjetititi prirodnu energiju i smirujući zvuk valova a opuštena šetnja uz klifove omogućit će upravo to.

Galerija fotografija

Pregled lokacija