Preskoči do glavnog sadržaja

Jezero Kruščica

Jezero

Nastalo davne 1966. godine akumulacijsko jezero Kruščica, smješteno u velika lička prostranstva, u blizini mjesta Kosinj, omiljena je destinacija mnogih ljubitelja prirode koji vole otkrivati nove oaze mira i tišine diljem lijepe naše. Ovo jezero je stvorilo jedinstveni prirodni reljef čija se ljepota teško može predočiti riječima stoga je šteta ne vidjeti ga uživo.

Kako je nastalo jezero Kruščica?

Prije 1966. godine na mjestu jezera nalazilo se pitoreskno ličko selo istog imena koje je potopljeno i izbrisano s lica zemlje kako bi se omogućio rad Hidroelektrane Senj. Stanovnici sela, oko 60 obitelji, iseljeni su na druge lokacije, a voda iz rijeke Like koja je ispunila jezero nakon gradnje brane počela se koristiti za dobivanje električne energije.

Upravo je povijest ovog mjesta izuzetno zanimljiva posjetiteljima, osobito tijekom ljeta kada se zbog suše ili niskog vodostaja mogu vidjeti ruševine potopljenog sela. Jezero se također redovno prazni jednom u deset godina, u svrhu pregledavanja brane, pa se i tada okuplja mnoštvo stanovnika iz okoline kako bi svojim očima svjedočilo ostacima kamenih kuća i krovova koji se nalaze na samom dnu jezera.

Važniji dijelovi sela, uključujući i oltar iz crkve Sv. Ilije, svoj su novi dom prije potapanja pronašli u obližnjem selu Aleksinac, a u susjedno selo su prebačeni i posmrtni ostaci s mjesnog groblja te im je dignut i zajednički spomenik.

Jezero Kruščica i njegov jedinstveni obalni reljef

Ovo je akumulacijsko jezero poznato i po svojim jedinstvenim obalnim oblicima od kojih većina neodoljivo podsjeća na pustinjske dine, pa čak i piramide. Upravo ove pješčane stepenice oduševljavaju svojim harmoničnim izgledom zbog kojih se čovjeku može učiniti da je riječ o nekakvom umjetničkom djelu.

Oko jezera se prostiru kilometri bujnog zelenila u kojima također buja život pa posjetitelje nerijetko iznenade susreti sa srnama, košutama ili jelenima lopatarima. Poneki se čak pronađu i u blizini medvjeda, a nije neobično u vodi vidjeti i vidre.

Jezero stvara krajobraze koji se čine pomalo čarobnima, a takvo je i u svojim dubinama. U vodi dubokoj i do 60 metara kriju se ribičima omiljene vrste riba: šarani, somovi, amuri i ostale vrste. Ovo se mjesto ne zove uzalud “rajem za ribiče”, a posjećuju ga ribolovci iz većine obližnjih zemalja, uključujući i Italiju i Francusku. Svi oni ovdje dolaze u potrazi za “ulovom života”, ali samo najvještiji će se moći pohvaliti ulovom iznimne veličine. Neki ribolovci ovdje su uspjeli uloviti somove teške i do 90 kilograma.