Preskoči do glavnog sadržaja

Jezero Kruščica

Nastalo davne 1966. godine akumulacijsko jezero Kruščica, smješteno u velika lička prostranstva, u blizini mjesta Kosinj, omiljena je destinacija mnogih ljubitelja prirode koji vole otkrivati nove oaze mira i tišine diljem lijepe naše. Jezero pruža priliku za opuštanje u prirodi dok istovremeno igra ključnu ulogu u proizvodnji električne energije za regiju. Ukupne površine je 3,9 četvornih kilometara.

Kako je nastalo jezero Kruščica?

Prije 1966. godine na mjestu jezera nalazilo se pitoreskno ličko selo istog imena koje je potopljeno i izbrisano s lica zemlje kako bi se omogućio rad Hidroelektrane Senj. Stanovnici sela, oko 60 obitelji, iseljeni su na druge lokacije, a voda iz rijeke Like koja je ispunila jezero nakon gradnje brane počela se koristiti za dobivanje električne energije.

Upravo je povijest ovog mjesta izuzetno zanimljiva posjetiteljima, osobito tijekom ljeta kada se zbog suše ili niskog vodostaja mogu vidjeti ruševine potopljenog sela. Jezero se također redovno prazni jednom u deset godina, u svrhu pregledavanja brane, pa se i tada okuplja mnoštvo stanovnika iz okoline kako bi svojim očima svjedočilo ostacima kamenih kuća i krovova koji se nalaze na samom dnu jezera.

Važniji dijelovi sela, uključujući i oltar iz crkve Sv. Ilije, svoj su novi dom prije potapanja pronašli u obližnjem selu Aleksinac, a u susjedno selo su prebačeni i posmrtni ostaci s mjesnog groblja te im je dignut i zajednički spomenik.

Jezero Kruščica i njegov jedinstveni obalni reljef

Ovo je akumulacijsko jezero poznato i po svojim jedinstvenim obalnim oblicima od kojih većina neodoljivo podsjeća na pustinjske dine, pa čak i piramide. Upravo ove pješčane stepenice oduševljavaju svojim harmoničnim izgledom zbog kojih se čovjeku može učiniti da je riječ o nekakvom umjetničkom djelu.

Oko jezera se prostiru kilometri bujnog zelenila u kojima također buja život pa posjetitelje nerijetko iznenade susreti sa srnama, košutama ili jelenima lopatarima. Poneki se čak pronađu i u blizini medvjeda, a nije neobično u vodi vidjeti i vidre.

Jezero stvara krajobraze koji se čine pomalo čarobnima, a takvo je i u svojim dubinama. U vodi dubokoj i do 60 metara kriju se ribičima omiljene vrste riba: šarani, somovi, amuri i ostale vrste. Za vrijeme pražnjenja jezera se riblja populacija ne narušuje, budući da se one povlače uzvodno koritom rijeke Like koje je dublje od dna jezera.

Galerija fotografija

Pregled lokacija