Preskoči do glavnog sadržaja

Izvor rijeke Jadro

Rijeka Jadro izvire u podnožju planine Mosor u mjestu Majdan na nadmorskoj visini od 35 metara, duga je oko 4,5 kilometara i ulijeva se u Jadransko more u mjestu Solin. Jadro je tipična krška rijeka koja izvire iz podzemlja. Njenu važnost znali su još i stari Iliri i Rimljani koji su na ušću gradili gradove kao što je Salona a akvaduktima se voda dovodila sve do Dioklecijanove palače u današnjem Splitu. Zbog svoga velikog utjecaja na život dobila je i naziv hrvatski Jordan.

Životinjski i biljni svijet

Jadro dijelimo na gornji, srednji i donji tok. Gornji tok rijeke je proglašen ihtiološkim rezervatom (posebni rezervat, vrsta zaštićenog područja). U tom gornjem toku se nalazi posebna endemska mekousna pastrva (solinka) koja se može naći samo na tom dijelu rijeke. Upravo zbog nje to područje je i dobilo poseban status te obuhvaća površinu od 78 000 m².

Srednji tok je specifičan jer je strogo reguliran te prolazi kroz grad Solin. U tom dijelu toka nalazi se ribogojilište (kalifornijska pastrva) koje se smjestilo na otočiću između glavnog toka rijeke i njenog desnog rukavca. Donji dio rijeke gdje se more i rijeka dodiruju bogat je ribom kap što su cipli, lubini, jegulje.

Uz obalu nalazimo i jedan od rijetkih primjera u Hrvatskoj, stablo močvarnog taksodija (Taxodium distichum). Stablo koje je visine oko 25 metara i starosti do 90 godina. Još možemo naći i stabla hrasta, graba, vrbe a od biljaka tu su kadulja, smilje  i pelin. Od ptica najbrojnije su patke koje su se smjestile u srednjem toku rijeke.

Zaštita i očuvanje rijeke Jadro

Zaštita rijeke Jadro je je od posebnog značaja i danas je tema mnogih razgovora. Rijeka je zaštićena još davne 1984. godine ali njena potpuna zaštita je bila nemoguća jer je sam izvor bio pod  industrijskom zonom. Gašenjem cementare pokrenula se i zaštita u pravom smislu riječi.

Projektom “Jadro-Izvor života” pokušava se kroz Europske fondove unaprijediti i obnoviti zapuštena područja i to posebno gornjeg toka koje je uništeno industrijom. Stvaranjem ekološke mreže na neki način bi se spojio održivi turizam i očuvanje prirode .

U gornjem dijelu zaštićenog područja imamo izletište gdje se može uživati u prirodi.

Srednji tok rijeke je urbani Solin s kulturološkim spomenicima i uređenim okolišem gdje se može doživjeti izravan doticaj sa životinjama, patkama ovog dijela rijeke te očuvanje donjeg dijela rijeke koji se na svom ušću spaja sa morem koji je bogat florom i faunom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija