Preskoči do glavnog sadržaja

Farmaceutski botanički vrt “Fran Kušan”

Mnogo manje poznat od Botaničkog vrta PMF-a, ali ništa manje vrijedan i jedinstven – opis je Botaničkog vrta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Fran Kušan smještenog na kraju Schrottove ulice u Zagrebu, malo južnije od Mirogoja. Ova zelena oaza mjesto je u kojem svakodnevno uživaju studenti ovog fakulteta i mnogi ljubitelji ljekovitog bilja i prirodnog liječenja.

Farmaceutski botanički vrt jedan je od jedinstvenih vrtova u Hrvatskoj čiji djelatnici nisu fokusirani samo na očuvanje eksponata iz prošlosti, već i na uzgoj i obnovu i starih i novih vrsta, čineći ovo mjesto živom enciklopedijom za sve studente fakulteta, ali i ljubitelje prirode, travare i ostale građane koji cijene darove dobivene iz prirode.

Fran Kušan – botaničar i vizionar koji je živio za prirodu

Botanički vrt prostire se na velikom području od 30 tisuća metara četvornih a svoja vrata je otvorio davne 1946. godine, tik nakon završetka 2. svjetskog rata. Osnovao ga je prof. dr. sc. Fran Kušan, prvi profesor Farmaceutske botanike na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Važno je napomenuti da je riječ o prvom botaničkom vrtu u ovom dijelu Europe koji se bavio uzgojem ljekovitog bilja, ali i otrovnih vrsta bilja. Za vrijeme života njegovog osnivača, profesora Frana Kušana vrt je nosio ime “Botanički vrt ljekovitog i otrovnog bilja” i bio je vrlo posjećen i omiljen Zagrepčanima, jednako kao i danas.

Zbog svoje je važnosti stavljen je pod zaštitu kao “Spomenik vrtne arhitekture – botanički vrt”, a u njemu se nalazi i vrlo vrijedan Herbarij “Fran Kušan”, u kojem se nalazi više od 34 tisuće primjeraka biljaka i gotovo 1500 primjeraka lišajeva. Herbarij je vrlo očuvan i obnovljen 2012. godine, a većinu biljaka u herbariju sakupio je sam osnivač vrta uz pomoć svojih suradnika. Vrt sudjeluje u razmjeni sjemenskog materijala s drugim botaničkim vrtovima diljem svijeta.

Skrivena oaza pod Sljemenom koju vrijedi posjetiti

Vrt je iznimno bogat raznim biljnim vrstama, a trenutno broji gotovo 1400 različitih biljnih sorti, s tim da više od polovice ovog broja nosi titulu ljekovitog ili otrovnog bilja (ponekad i oboje, ipak samo doza čini razliku). Upravo činjenica da su razne ljekovite ili otrovne biljke svoj dom pronašle pod granama graba, hrasta ili crnog bora, oduševit će svakog posjetitelja kojem će se činiti da se nalazi u nekoj skrivenoj tajanstvenoj oazi u srcu metropole.

Vrt svakodnevno posjećuju studenti koji uče o farmaceutski važnim biljkama i njihovim ljekovitim svojstvima, međutim osim radi potrebe nastave, vrt je otvoren i za širu javnost.

Pregled lokacija