Preskoči do glavnog sadržaja

Eisriesenwelt

Eisriesenwelt ili Svijet ledenih divova prirodna je špilja leda i vapnenca koja se nalazi u Austriji, u gradu Werfenu pokrajine Salzburg. Najveća je ledena špilja na svijetu, duga više od 42 km. Dio je Hochkogel planine u Alpama a stvorila ju je Salzach rijeka koja je prodirala kroz planinu.

Nastanak Eisriesenwelta

Prije 100 milijuna godina tektonskim promjenama došlo je do pukotina u planini a procesom erozije voda ih je još više udubila i stvorila prostorije.
Uslijed nanosa vjetrom nagomilava se snijeg koji se zimi zamrzava i formira ledene skulpture a ljeti se ne rastopi jer iz pećine prema ulazu puše hladni vjetar i temperature su obično ispod ništice. Samo prvi kilometar špilje prekriven je ledom dok ostatak špilja čini vapnenac.

Prva otkrića špilje

Zbog svojeg položaja na visokoj i nepristupačnoj planini te zbog pučkih legendi kako je ona ulaz u pakao špilja je dugo bila nepoznata javnosti. Službeno ju je 1879. otkrio prirodoslovac Anton von Posselt-Czorich (1854. – 1911.) koji je uspio ući do 200 metara u unutrašnjost ali dalje nije uspio zbog nedostatka bolje opreme koja bi mu omogućila da prijeđe jako strm dio visine 25 metara nazvan Veliki ledeni zid (Grossen Eiswall). Najvišu točku je tada označio crnim križem na kamenu koji je danas poznat kao Posseltov križ (Posselt-Kreuz) i nakon povratka o špilji napisao je detaljan izvještaj. Tada nije uspio pobuditi želju javnosti na daljnja istraživanja i špilja je pala u zaborav, tek je trideset godina kasnije akademski slikar i speleolog Alexander Mörk von Mörkenstein (1887. – 1914.) sa svojim kolegama krenuo u dublje istraživanje.

Posjeta Eisriesenweltu

Ulaz u špilju nalazi se na visini 1656 m nadmorske visine. Do njega se dolazi žičarom koja je postavljena 1953. godine čime je zamijenila stari put preko veoma strmih dijelova i skratila njegov prolaz na samo par minuta. Nakon početnog tunela dolazi se do najveće špilje široke 8-30 m koja se tada grana a na kraju je špilja Neue Welt (Novi svijet).

Premda je pećina vrlo duga, samo je prvi kilometar otvoren za javnu posjetu a u pratnji vodića moguće ju je posjetiti od svibnja do listopada dok je zimi ulaz u špilju ograničen zbog opasnosti od lavina. Temperature su ispod ništice i za posjetu ljeti potrebna je topla zimska odjeća i obuća.

Na jednoj od ulaza u unutrašnje špilje njegovom željom postavljena je njegova urna. Nakon Drugog svjetskog rata otkriven je veći broj labirinata.

Galerija fotografija

Pregled lokacija