Preskoči do glavnog sadržaja

Devetaška pećina

Na sjeveru Bugarske, nedaleko od sela Devetaki na istočnoj obali rijeke Osam, smjestila se jedna od prirodnih čuda Balkanskog poluotoka – Devetaška pećina. Riječ je o kraškoj špilji nastaloj postupnim raspadanjem topivih stijena, stvarajući zamršeni labirint ponora, špilja i podzemnih sustava odvodnje.

Opis špilje

Devetaška pećina nije samo najveća pećina u Bugarskoj, već i na cijelom Balkanskom poluotoku. Njezina duljina doseže otprilike 2 kilometra, a ulaz u pećinu dočekuje vas prostranim prostorom širokim 35 metara i visokim 60 metara. No, nakon prvih 40 metara, prostorija se otvara još više, strop doseže visinu između 60 i 100 metara, a sedam ogromnih rupa dopušta prolazak sunčevih zraka, obasjavajući unutrašnjost špilje. Zbog tih otvorenja, pećina nosi ime Maarata ili Oknata (bugarski naziv za oči), a zahvaljujući maloj rječici koja teče unutar nje i obilju svjetla, unutrašnjost pećine prekrivena je bogatim raslinjem, što stvara dojam kao da se nalazite u prirodnom vrtu, a ne u pećini.

Nakon što se uđe u glavnu prostoriju, susrest ćete se s dva tunela koji se račvaju. Lijevi tunel proteže se na 2 kilometra i kroz njega teče rječica koja se kasnije ulijeva u obližnju rijeku Osam. Desni tunel vodi do malene galerije u okrugloj prostoriji zvanoj Oltar, gdje su pronađena značajna arheološka otkrića.

Arheološka bogatstva i zaštita prirode

Iako poznata od davnina lokalnoj populaciji, Devetašku pećinu službeno su otkrili za javnost istraživači 1921. godine. Prava istraživanja započela su tek 1950-ih kada su razmatrane mogućnosti pretvaranja pećine u veliko skladište. Arheološka istraživanja otkrila su tragove naseljenosti kroz sve ljudske ere, s najstarijim tragovima koji datiraju unatrag 70.000 godina, u ranom kamenom dobu.

Devetaška pećina također je dom brojnim živim vrstama. Unutar nje živi čak 12 zaštićenih vrsta reptila i vodozemaca, uključujući običnu čančaru (Testudo hermanni), bjelicu (Zamenis longissimus) i žabu gatalinku (Hyla arborea). Ovdje se može pronaći čak 82 vrste ptica, od kojih se 13 nalazi na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta.

Godine 1996. Devetaška pećina proglašena je nacionalnim parkom, osiguravajući njezinu trajnu zaštitu i očuvanje za buduće generacije.

Posjeta Pećini

Devetaška pećina jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Bugarskoj. Otvorena je za javnost cijele godine, osim tijekom lipnja i srpnja kada traje sezona parenja oko 35 000 različitih vrsta šišmiša koji ovdje prebivaju. Iako su samo određeni dijelovi pećine dostupni za razgledavanje, poput glavne prostorije s otvorima, ostali dijelovi su zatvoreni za javnost zbog brze struje rijeke te je za njezino istraživanje potrebna posebna oprema.

Galerija fotografija

Pregled lokacija