Preskoči do glavnog sadržaja

Botanički vrt Zagreb

Botanički vrt

Ako tražite opuštajuću oazu mira u užurbanom glavnom gradu, Botanički vrt Zagreb je odličan izbor za vas. Ova omiljena destinacija ljubitelja prirode i turista stara je preko 130 godina i najstariji je botanički vrt u Hrvatskoj.

Botanički dom Zagreb svoja je vrata otvorio posjetiteljima 1889. godine, a vlasnik vrta je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Iako se vrt prostire na prilično malom prostoru od 4,5 hektara površine u njemu su dom našle na tisuće biljnih vrsta od kojih je veliki broj zaštićen.

Prve biljke su u Botaničkom vrtu posađene davne 1892., a temelje vrta je postavio prvi profesor botanike na Prirodoslovnom fakultetu u Zagrebu, prof.dr. Bohuslav Jiruš, a njegovu su viziju nastavili njegovati i drugi botaničari i vrtlari nakon njega.

Što možemo vidjeti u Botaničkom vrtu?

U botaničkom vrtu u Zagrebu trenutno se nalazi oko pet tisuća različitih primjeraka bilja iz svih dijelova svijeta. Iako mnogi vrt smatraju svojim mjestom za opuštanje i odmor, glavna svrha botaničkog vrta je obrazovanje studenata koji studiraju prirodne znanosti i kojima je Botanički vrt prilika da se upoznaju s bioraznolikošću njegovog ekosustava.

U vrtu se nalazi mnogo zaštićenih, endemskih i autohtonih vrsta, a i sam je vrt zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture, što proizlazi iz činjenice da je vrt uređen u posebnom stilu u kojem je kombiniran engleski romantični duh i barokni stil čiji su korijeni u Francuskoj. To je rezultiralo stvaranjem jedinstvene parkovne arhitekture, jedine takve u Hrvatskoj.

Najveći dio vrta, koji je ujedno i dio zelenih perivoja Lenucijeve potkove, čini perivoj tj. arboretum. Arboretum je napravljen u naglašenom engleskom stilu, dok je cvjetni parter oblikovan u formi simetričnih linija što je još jedna posebnost ovog vrta.

Botanički vrt uči nas cijeniti prirodu oko nas

Osim divne flore kojoj se možete diviti prilikom posjeta, u parku se redovno postavljaju zanimljive izložbe u njegovom izložbenom paviljonu, a nerijetko ćete naići i na edukativne radionice. Jedna od najzanimljivijih radionica je umjetnička radionica toMAgo u kojoj se uči slagati slike korištenjem cvjetnih latica.
Ljubitelji fotografiranja mogu uživati u stvaranju očaravajućih fotografija, a najbolje vrijeme za to je proljeće. Dolaskom proljeća vrt se budi iz zimskog sna, stvarajući zelenu oazu prepunu mirisnih cvjetova.

Botanički je vrt preko hladnog dijela godine ionako zatvoren za posjetitelje, a pravila u vrtu su stroga i usmjerena očuvanju biljnog staništa i stvaranju mirnog okruženja za odmor. Zbog toga je zabranjeno hodati po travi i brati biljke i cvijeće, voziti bicikl i stvarati buku.