Preskoči do glavnog sadržaja

Primorski kelj

Crambe maritima

Karakteristike

Primorski kelj ili morski kupus (Crambe maritima L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je razgranata, naraste do 70 cm visine, te 60 cm širine. Listovi su veliki, plavozeleni, valoviti, mesnati i sočni. Cvjetovi su dvospolni,mali, gusto skupljeni u cvatove, čine ih četiri odvojenih, bijelih latica i šests prašnika. Cvatu u svibnju i lipnju. Plod je žućkasta mahunica, sadrži jednu sjemenku.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi oko Sredozemlja i Crnog mora. Kod nas ga se ponegdje može naći u priobalnom području, raste na šljunkovitom,  pjeskovitom i slanom tlu bogatom dušikom, u pukotinama kamena i stijena uz samo more. Ponegdje se uzgaja kao povrtna kultura. Razmnožava se sjetvom na zaštićeno u ožujku ili travnju i presađuje kada biljka formira nekoliko listova, ili se razmnožava korijenovim izdancima. Kada jednom narastu, može ih se dugo godina koristiti. Biljke traže sunčano mjesto, dobro drenirano i plodno tlo, premda toleriraju i siromašnu zemlju. U nekim zemljama mlade izdanke prekrivaju kako bi bili lišeni sunca te narasli bjelkasti.

Etimologija

Naziv roda Crambe latinska je riječ koja je označavala neku vrstu kupusa. Ime vrste maritima ukazuje na staništa blizu mora. Na stranim jezicima nazivi su sea kale, seakale, crambe (eng.), Echter Meerkohl (njem.), chou marin, crambé maritime (fr.), cavolo marino (tal.), morsko zelje (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci, listovi i cvjetni pupoljci, konzumiraju se sirovi ili kuhani kao kupus. Stariji listovi kada biljka procvate postanu više gorkasti.

Galerija fotografija