Preskoči do glavnog sadržaja

Primorska pepeljuga

Halimione portulacoides

Karakteristike

Primorska pepeljuga​ (Halimione portulacoides (L.) Aellen) je trajna zeljasta biljka iz porodice (Amaranthaceae). Stabljika je uspravna ili uzdižuća, jako razgranata, u donjem dijelu odrvenjela, visoka 15-80 cm. Listovi su nasuprotni, zimzeleni, sivozeleni, jajoliki ili eliptični, cjeloviti, suženi u peteljku. Cvjetovi su jednospolni, jednodomni, sitni i neugledni, sjedeći, skupljeni u klasaste cvatove. Muški cvjetovi imaju 5 prašnika. Cvatu od srpnja do rujna. Oprašuje se vjetrom. Plod je ahenij, sjeme je crvenkasto.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i dijelovima Afrike. Raste obično u većim skupinama na sunčanim staništima uz morsku obalu i na slanim livadama.

Etimologija

Naziv roda Halimione potječe od grčke riječi halimos (slan, morski), zbog staništa. Ime vrste portulacoides potječe od naziva roda za tušt (Portulaca) i grčke riječi eidos (oblik, izgled), zbog sličnosti listova.

Na stranim jezicima nazivi su sea purslane (eng.), Portulak-Keilmelde, Strand-Salzmelde (njem.), obione faux-pourpier, arroche faux-pourpier (fr.), atriplice portulacoide, porcellana di mare (tal.), navadni lobodovec (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi, slankastog su okusa, koriste se sirovi u salatama ili se dodaju varivima.[1]

Galerija fotografija