Preskoči do glavnog sadržaja

Preporučena literatura

Zeleni kvadrat

Kornelija Benyovski Šoštarić, 2010.

Kornelija - Zeleni kvadrat

Baš koliko nam je Kornelijin pristup poznat u Vrtlarici istim tempom se nastavlja i u knjizi. Pisana s ljubavlju prema biljkama i jednostavnim jezikom knjiga uz obilje živopisnih fotografija sadrži mnoštvo raznih savjeta za uzgoj uobičajenih povrtnih kultura, cvijeća i ostalih biljaka. Namijenjena je prije svega početnicima u organskom vrtlarenju.

Tajni život biljaka

Peter Tompkins, Christopher Bird, 1973.

Tajni život biljaka

Knjiga dokumentira eksperimente koji otkrivaju parapsihološke pojave biljnog svijeta; kako reagiraju na podražaje iz okoline iako nemaju živčani sustav, njihovo reagiranje na glazbu, na čovjekove misli.

Zeleni alati za održivu revoluciju

Bruno Motik i Dražen Šimleša, 2007.

Zeleni alati za održivu revoluciju

Odličan priručnik za sve one koje zanima permakultura i DIY recepti. Potpomognuta brdom štreberskih statističkih podataka knjiga nudi brojne savjete za stvaranje i korištenje obnovljivih izvora energije –  izrada vjetrenjače, solarnog kuhala, solarnog kolektora, biodizela, pročistača vode i drugih.
Knjiga se može posuditi u gradskim knjižnicama međutim autori su je stavili i da se slobodno čita preko interneta.
Zeleni alati za održivu revoluciju

Poljodjelac buntovnik

Sepp Holzer, 2010.

Poljodjelac buntovnik

Na alpskim visoravnima Austrije Sepp Holzer  je stvorio svoju viziju permakulturnog raja koje se proseže na čak 45 hektara. Ne orezuje voćke, žitarice uzgaja u šumi a zemlju ne ore već taj posao prepušta da svinje učine za njega razbacajući im grah na željeno područje.

Knjiga je pisana biografski, prati njegov život od djetinjstva kada je još kao dječak zavolio prirodu te započeo uzgajati biljke i životinje. Kroz dugogodišnje iskustvo unatoč nerazumijevanju autoriteta (roditelja ili lokalnih institucija) na svom je imanju uzgajao sve od povrća, voća i ljekovitog bilja, preko gljiva do raznih životinja kao mrava. Danas mu je imanje otvoreno za razgledavanje a sam je vrlo aktivan kao savjetnik kako bi se na permakulturnim principima nekvalitetna tuđa tla pretvorila u rodna zemljišta.

Walden

Henry David Thoreau, 1854.

Walden - Henry David Thoreau

Henry David Thoreau (1817 – 1862) je bio američki književnik i filozof koji je svojim najpoznatijim djelima Walden i Građanski neposluh značajno utjecao na brojne buduće društvene pokrete i povijesne ličnosti. Žudjevši za kontemplacijom, jednostavnim i skromnim životom, 1845. godine izgradio je malu kolibu uz jezero Walden gdje je proveo dvije godine bilježeći svoje misli.

Knjiga je dostupna u elektronskom obliku – Walden

Enciklopedija samoniklog jestivog bilja

Ljubiša Grlić, 1985.

Enciklopedija u pravom smislu riječi, bogata riznica raznolikog bilja od onih klasičnih pa do biljaka za koje većina nije ni čula. Uz kratak opis biljke, ponegdje i sliku, opisuje se njezina jestivost. Obavezno štivo za svakog prirodnjaka.

Pregled lokacija