Preskoči do glavnog sadržaja

Pravi mjesečinac

Botrychium lunaria

Karakteristike

Pravi mjesečinac (Botrychium lunaria (L.) Sw.) je trajna zeljasta biljka iz porodice jednolista (Ophioglossaceae). Podanak je kratak. Stabljika je uspravna, cilindrična, glatka, visoka 5-30 cm. Razdvojena je na dva dijela, jedan dio čini sterilni dio nalik na list koji je dug do 10 cm, složen, jednostruko perasto razdijeljen na 3-9 plosnatih, lepezastih listića koji se djelomično prekrivaju i cjelovitih su rubova. Drugi dio čini plodna metlica ili klas sa drškom koja je dvostruko ili trostruko razgranata, nadvisuje sterilni dio i nosi žute trusnike uperene u jednu stranu a koji postanu smeđi kada spore dozre. Spore dozrijevaju od svibnja do kolovoza i nadzemni dio tada odumre.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, na Australiji. Raste na suhim, svijetlim i umjereno kiselim tlima, na livadama, pašnjacima i travnjacima. U okolnim zemljama vodi se kao ugrožena ili rijetka vrsta (Mađarska, Njemačka).

Etimologija

Latinski naziv roda Botrychium potječe od grčke riječi botrychos (drška grozda), po obliku plodnog izdanka. Ime vrste lunaria potječe od latinske riječi luna (mjesec), ukazuje na mjesečaste liske.[1] Na stranim jezicima nazivi su common moonwort (eng.), Echte Mondraute, Gemeine Mondraute (njem.), botryche lunaire (fr.), botrichio lunaria (tal.), navadna mladomesečinka (slo.), pravi mesečinac (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija