Preskoči do glavnog sadržaja

Praseće zelje

Aposeris foetida

Karakteristike

Praseće zelje (Aposeris foetida (L.) Cass. ex Less.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je jednostavna, uspravna i glatka, naraste do 20 cm, nema listova i na vrhu nosi cvjetnu glavicu. Podanak je kratak, valjkast, sadrži mliječni sok. Listovi su perasti, dublje urezani na režnjeve koji su oblika trapeza, vršni režanj je tupo trokutast, cjeloviti su ili malo nazubljeni, goli ili na naličju uz žile malo dlakavi, nalaze se na kratkim peteljkama skupljeni su u prizemnoj rozeti. Cvjetne glavice su pojedinačne, promjera 2-3 cm, sastoje se od više jezičastih cvjetova žute boje koji su na vrhu urezani s 5 zubaca. Ovoj je dug oko 1 cm, čini ga jedan red unutrašnjih i jedan manji red vanjskih tamnozelenih listića. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je duguljasto jajasti ahenij sa 5 uzdužnih rebara, nema papus. Svi dijelovi biljke (uključujući i korijen) kada se zarežu puštaju mliječni sok.

Stanište

Rasprostranjena je biljka na području južne i središnje Europe (od Švicarske i Italije do Karpata) od nizinskih područja do 1800 m nadmorske visine. Raste na svježim, hranjivim, rastresitim, humusnim, pjeskovito kamenitim ili slabo ilovastim tlima. Česta je biljka u vlažnim šumama (šume hrasta kitnjaka, običnog graba, bukve, jele, pitomog kestena…) i drugim sjenovitim mjestima. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Aposeris složenica je od grčkih riječi apo (različit) i seris (cikorija), što znači drugačija od cikorije. Ime vrste foetida potječe od latinskog i ukazuje na neugodan miris biljke. Na stranim jezicima nazivi su odorous pig salad (eng.), Hainsalat, Hainlattich, Stinksalat, Stinkender Hainsalat (njem.), aposéris fétide (fr.), lucertolina fetente (tal.), navadna smrdljivka, svinjska laknica (slo.).

Jedina je vrsta u svom rodu.

Upotreba

Jestivi su mladi listovi koji se beru u travnju i u svibnju. Sadrže visoku razinu vitamina C, puno veću od uzgojene zelene salate, pogotovo oni koji su ubrani neposredno prije cvatnje.[1] Mogu se jesti sirovi ili kuhani.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
listovi
Svibanj
V
listovi
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
-
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija