Preskoči do glavnog sadržaja

Poljski zečji trn

Ononis arvensis

Karakteristike

Poljski zečji trn ili poljski gladiš (Ononis arvensis L.) je višegodišnji zeljasti grm iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je uspravna ili uzdižuća, malo razgranata, dlakava, nema trnove, visoka do 50 cm. Listovi su izduženo eliptični, goli ili žljezdasto dlakavi, pilasto nazubljeni. Donji listovi su trodijelni, gornji su jednostavni, imaju samo jedan listić.  Cvjetovi su pojedinačni ili u parovima, nalaze se na vrhovima izboja na kratkim drškama i u pazušcima listova. Dugi su 1,5-2 cm, čaška je žljezdasto dlakava, zupci su joj više nego dvostruko duži od čašične cijevi. Vjenčić je ružičast ili rijetko bijele boje. Cvatu u srpnju i kolovozu. Pčele sakupljaju nektar i pelud. Plod je jajasta, žljezdasto dlakava mahuna koja sadrži obično 2 bradavičaste, smeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je u dijelovima Europe. Raste na sunčanim i suhim staništima, na livadama i pašnjacima. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Ononis vuče porijeklo od starogrčke riječi onos (magarac) i oninemi (koristim), što ukazuje da je biljka magarcima bila česta na jelovniku.[1] Ime vrste arvensis znači poljski. Na stranim jezicima nazivi su field restharrow (eng.), Bocks-Hauhechel (njem.), njivski gladež (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija