Preskoči do glavnog sadržaja

Plavi kotrljan

Eryngium amethystinum

Karakteristike

Plavi kotrljan (Eryngium amethystinum L.) je trajna biljka iz porodice štitarka (Apiaceae). Jedna je od rijetkih vrsta kotrljana (od njih 230) koje rastu na području Hrvatske. Stabljika je razgranata, plave boje u gornjem dijelu, naraste do 50 cm visine. Listovi su duguljasti, uski i završavaju oštrim vrhom zbog čega su vrlo bodljikavi. Cvjetovi su pravilni, plavi, skupljeni u guste glavičaste cvatove promjera do 2 cm oko kojih se nalaze ovojni, vrlo bodljikavi listovi dugi do 4 cm. Cvatu od  lipnja do listopada. Plod je roška.

Stanište

Raste na jugoistočnom području Europu, nalazimo je na suhim i kamenitim mjestima, na zapuštenim zemljištima često planinskih područja sve do 1600 metara nadmorske visine.

Etimologija

Latinski naziv roda Eryngium moguće da potječe od grčke riječi eruma (zaštita, obrana) čime se ukazuje na bodljikavost listova. Prema drugom izvoru potječe od grčke riječi eryggano (podrigujem), jer se biljka u prošlosti koristila protiv nadimanja. Latinsko ime vrste amethystinum odnosi se na sličnost biljke s bojom ametista, poludragog kamena ljubičaste boje.[1] Na stranim jezicima nazivi su amethyst eryngo, amethyst sea holly (eng.), calcatreppola ametistina (tal.), cardo amatista (špa.), ametistasta možina (slo.).

Srodna vrsta mu je poljski kotrljan (Eryngium campestre) čiji su listovi i cvjetovi obojeni u blijedozelenkastu boju.

Upotreba

Jestivi su mladi prizemni listoviizdanci i korijenje. Izdanci i listovi koriste se kada nisu bodljikavi i koriste se kuhani kao i korijen.[2][3]

Galerija fotografija