Preskoči do glavnog sadržaja

Planinski lanak

Thesium alpinum

Karakteristike

Planinski lanak (Thesium alpinum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice santolina (Santalaceae). Stabljika je uspravna, kasnije povijena, gola, glatka, malo razgranata, visoka 10-30 cm. Listovi su duguljasti i uski, široki do 2 mm, ušiljeni i goli. Cvjetovi su dvospolni, mali, u unutrašnjosti bijeli, s vanjske strane zelenkasti, ocvijeće je razdijeljeno na četiri (katkad pet) latica, a skupljeni su u jednostrane grozdaste cvatove. Cvatu u lipnju i srpnju. Plod je oraščić, sjemenke rasprostranjuju mravi.

Stanište

Rasprostranjena je u središnjoj i južnoj Europi, u zapadnoj i Maloj Aziji. Raste na sunčanim staništima, na pjeskovitim zemljištima u pretplaninskim i planinskim krajevima.

Etimologija

Naziv roda Thesium moguće potječe od grčke riječi theseion što je bio naziv za neku biljku kod Teofrasta i Plinija. Ime vrste alpinum ukazuje na stanište Alpa i generalno planinska područja. Na stranim jezicima nazivi su Alpen-Leinblatt, Alpen-Bergflachs, Alpen-Vermeinkraut (njem.), théson des Alpes (fr.), linaiola alpina (tal.), alpska lanika (slo.).

Galerija fotografija