Preskoči do glavnog sadržaja

Planinska pasvica

Soldanella alpina

Karakteristike

Planinska pasvica ili alpska zvončica (Soldanella alpina L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice jaglaca (Primulaceae). Stabljika je uspravna, ljubičastosmeđa, gola, visoka 5-15 cm. Listovi su zimzeleni, prizemni, jednostavni, tamnozeleni, goli, sjajni i kožasti, bubrežastog oblika do okruglasti sa urezanom, široko srcastom osnovom, veliki do 3 cm, u mladosti su prekriveni sa prorijeđenim žljezdastim dlakama. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, pognuti, veliki do 1,5 cm, nalaze se na samom vrhu stabljike po 2-5 skupljeni u cvatove. Čaška je građena od pet ljubičastosmeđa listića, vjenčić je plavoljubičast, ljevkastog oblika, razdijeljen do polovice ili pliće urezan, s unutarnje strane ima ljuskice. Prašnika ima 5, antere su purpurnocrvene, dvostruko duže od prašničkih niti. Cvate od travnja do lipnja. Plod je loptasti, izduženi tobolac velik 1-1,5 cm, otvara se sa dva zubaca, sadrži sitne tamne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi, od Pirineja do Dinarida. Raste u planinskom pojasu na svježim tlima, na mjestima gdje se zadržava snijeg.

Etimologija

Naziv roda Soldanella umanjenica je latinske riječi solidus (čvrst) zbog otpornosti i staništima na granici snijega. Ime vrste alpina ukazuje na planinska staništa.[1] Na stranim jezicima nazivi su alpine snowbell, blue moonwort (eng.), Alpen-Soldanelle (njem.), soldanelle des Alpes (fr.), soldanella comune (tal.), navadni alpski zvonček (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija