Plamena zvijezda Liatris spicata

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Tribus:
Eupatorieae
Vrsta:
Liatris spicata
Sinonimi:
Kuhnia spicata (L.) Baill.

Karakteristike

Plamena zvijezda (Liatris spicata (L.) Willd.) je zeljasta trajnica iz porodice glavočika (Asteraceae). Smještena je u rod Liatrisa koji broji preko 100 opisanih vrsta no 46 njih je službeno prihvaćenih. Stabljike su uspravne i narastu do 120 cm visine. Listovi su tanki i duguljasti, ušiljeni. Donji listovi narastu do 25 cm dužine i uzdužno po stabljici sve su manji. Cvjetovi su bijeli, ljubičasti ili rozi, smješteni u dugim, uspravnim klasovima a prvo počinju cvjetati od vrha. Cvatu od lipnja do rujna.

Stanište

Prirodno raste na području istočne Sjeverne Amerike. Staništa su joj travnjaci i neobrađene livade. Uzgaja se kao ukrasna biljka u cijelom svijetu te postoje razni kultivari, neki narastu do 50-60 cm visine.

Etimologija

Porijeklo latinskog ime vrste Liatris je nepoznato. Ime vrste spicata znači klasasta. Na stranim jezicima poznata je kao dense blazing star, prairie gay feather (eng.), Prachtscharte, Ährige Prachtscharte (njem.).

Uzgoj

Sjemenke se siju u jesen jer im je potrebna hladnoća da prokliju, ili se siju u proljeće uz prethodno stratificiranje sjemena tako da se stave u škrinju na nekoliko tjedana. Može se saditi i lukovicama koje se moraju posaditi na pravu stranu ili ju razmnožavamo dijeljenjem odraslih biljaka u rano proljeće. Sade se na 30-40 cm razmaka kako bi dovoljno zraka slobodno cirkuliralo. Odgovara im položaj punog sunca i vlažna, dobro drenirana zemlja. Između zalijevanja dobro je da se zemlja malo prosuši. Ne toleriraju gnjecavu zemlju, no sušu će preživjeti. Toleriraju slabije osvjetljenje i slabiju kvalitetu zemlje. Samostalno se rasijava i uspješno nove biljke niču te ako se to ne želi izbjeći potrebno je odrezati biljke prije dozrijevanja sjemena. Lukovice dolaskom hladnih dana nije potrebno vaditi te ih ostavljamo u zemlji preko zime.

Otporna je biljka na bolesti i štetočine. Privlači pčele, ptice i leptire.

Galerija fotografija

Podijeli