Piskavica
Trigonella foenum-graecum
Karakteristike
Piskavica (Trigonella foenum-graecum L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je uspravna, razgranata u gornjem dijelu te naraste do 50 cm visine. Listovi su joj ovalni, trodijelni, nalik djetelini ili kikirikiju. Žućkastobijeli, pojedinačni cvjetovi smješteni su bez peteljki u pazušcima listova i cvatu u lipnju i srpnju. Plodovi su duguljaste, blago zakrivljene mahune dužine 3-10 cm koje sadrže 4-20 tvrdih, spljoštenih, svijetlosmeđih sjemenki. Cijela biljka ima karakterističan miris.
Prirodno je porijeklom iz Indije no uzgaja se posvuda kao ljekovita biljka.
Uzgoj
Piskavica se sije u rano proljeće u dobro drenirano, humusno tlo na sunčanom mjestu. Tlo neka bude neutralno, ph 6-7. Sjemenke kliju za tjedan dana Biljčice su krhke te ih je u početku poželjno štititi od drugog korova. Sjemenke piskavice mogu se uzgajati i kao jestive klice, klijanjem na prozorskoj dasci u posebnim klijalištima. Potrebno je nekoliko dana povremeno pošpricati sjemenke vodom i kada klice narastu oko 2 cm visine mogu se konzumirati.
Etimologija
Latinski naziv roda Trigonella potječe od grčke riječi trigonon (trougao), zbog trolisnih listova. Ime vrste foenum-graecum znači grčko sijeno, stari Grci su je tako zvali zbog mirisa.[1] Na stranim jezicima nazivi su fenugreek (eng.), Bockshornklee (njem.), trigonelle fenugrec, sénégrain (fr.), fieno greco (tal.), alholva, fenogreco, fenugreco (špa.), feno-grego (port.), grško seno, sabljasti triplat, mnogosemenski triplat, smiljka (slo.).
Upotreba
Jestive su listovi i sjemenke. Listovi se jedu sirovi ili kuhani premda nisu delikatesa.
Sjemenke je prije upotrebe najbolje samljeti ali mogu se koristiti i kao čaj. Smanjuju razinu šećera u krvi, korisni su kod povišenog kolesterola, u slučaju mršavosti, opće slabosti, potiču stvaranje mlijeka kod dojilja tepovećanje broja eritrocita. Sadrže sluz (20-45%) koja štiti upaljenu sluznicu – kod kašlja, upala sluznice dišnih organa, želučanog i crijevnog sustava, za liječenje čireva.[2]
- 10-15 g plodova stavi se u 1 litru vode i pusti da odstoji 4-5 sata. Pije se 3x dnevno
Ponekad se prah sjemena može naći u začinskim mješavinama. Klice piskavice koristimo kao dodatak salatama i sendvičima.
Kalendar branja
Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.