Peperomija Peperomia obtusifolia

Carstvo:
Red:
Piperales
Porodica:
Vrsta:
Peperomia obtusifolia

Karakteristike

Peperomija (Peperomia obtusifolia A.Dietr.) je zimzelena trajnica iz porodice paprova (Piperaceae). Stvara vijugave i često polegnute stabljike koje narastu do 30 cm visine. Listovi su mesnati, sjajni, okruglasti do jajoliki, tupih vrhova, cjelovitih rubova, zeleni s malo tamnozelenim mrljama, cjelovitih rubova, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su bijeli, neugledni, uspravni, tanki i dugi do 12 cm.

Uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u tropskim prašumama Srednje i Južne Amerike, kod nas se uzgaja samo kao sobna biljka. Traži svijetlo stanište zaštićeno od jake sunčeve svjetlosti i visoku vlagu ljeti, zimi ne podnosi hladne temperature niže od 15°C. Odgovara joj rahla zemlja bogata humusom, zalijeva se umjereno jer prekomjerno zalijevanje uzrokuje trulež korijena. Prihranjuje se nekoliko puta godišnje blagim tekućim gnojivom. Razmnožavanje se vrši reznicama listova i izboja.

Razvijen je velik broj kultivara koji se razlikuju prema boji listova, primjerice kultivari s kremastobijelim mrljama na listovima. Rod sadrži velik broj vrsta (opisano je više od 1500 njih), no ova vrsta je jedna od najčešćih vrsta u uzgoju.

Etimologija

Ime vrste obtusifolius ukazuje na tupe listove. Na stranim jezicima nazivi su baby rubberplant, pepper face (eng.), Zwergpfeffer, Zierpfeffer (njem.), magnolijelistna poprovka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli