Preskoči do glavnog sadržaja

Paulovnija

Paulownia tomentosa

Karakteristike

Paulovnija (Paulownia tomentosa (Thunb.) Steud.) je listopadno stablo iz istoimene porodice paulovnija (Paulowniaceae). Naraste do 15 metara visine, tvoreći uspravno deblo promjera do 60 cm te zaobljenu krošnju. Kora je u mladosti glatka, tanka i sivosmeđa, kasnije postane plitko ispucana. Listovi su nasuprotni, veliki do 30 cm, srcoliki, ušiljenog vrha, cjelovitog ruba. Cvjetni pupovi stvaraju se od jeseni, no tek dolaskom proljeća prije listanja procvjetaju u plavu boju. Zvonolikog su oblika, promjera 3-5 cm, mirisni su, skupljeni su u cvatove na krajevima grana. Plod je ovalna, čvrsta kapsula ušiljena na samom vrhu, sadrži mnogobrojne sitne, okriljene sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjeno u Aziji (središnja i zapadna Kina). U Sjevernoj Americi smatra se invazivnom biljkom. Sadi se kao ukrasno stablo u parkovima i perivojima. Odgovara joj sunčano do polusjenovito mjesto te plodno, vlažno i dobro drenirano tlo. Otporna je na kraća razdoblja suše. U posljednje vrijeme sve je poznatija u svijetu, a cijeni se zbog izrazito brzog rasta – u jednoj godini može narasti i 5 metara, a nakon što se posječe, drvo se brzo regenerira i tjera nove mladice. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Paulownia dan je prema Anni Paulowni (1795. – 1865.), kćeri ruskog cara Pavla I. (1754. – 1801.). Zbog istog razloga stablo je poznato i pod nazivom drvo princeze. Na stranim jezicima nazivi su empress tree, princess tree, foxglove tree (eng.), Blauglockenbaum, Kaiserbaum, Kaiser-Paulownie (njem.), paulownia, arbre d’Anna Paulowna (fr.), paulonia, albero della principessa (tal.), paulonia imperial, paulownia imperial (špa.), kiri japonês (port.), navadna pavlonija (slo.)

Rod sadrži, ovisno o autorima, 17 vrsta koje prirodno rastu na području istočne Azije te Sjeverne Amerike.

Upotreba

Drvo je lagano, mekano, otporno na štetočine i omogućuje raznoliku upotrebu.

Pahuljaste sjemenke povremeno se koriste u Kini kao materijal koji štiti porcelan i druge lomljive proizvode prilikom pakiranja.[1]

Galerija fotografija

Pregled lokacija