Preskoči do glavnog sadržaja

Paukov cvijet

Cleome spinosa

Karakteristike

Paukov cvijet (Cleome spinosa Jacq.) je jednogodišnja ili trajna zeljasta biljka iz porodice Cleomaceae. Stabljika je uspravna, prekrivena dlačicama, naraste do 120 cm. Listovi su naizmjenično smješteni na stabljici, složeni su, dlanasto sastavljeni od 5 – 7 svijetlozelenih, uskih lisaka peraste nervature. Cvjetovi su mirisni, skupljeni su u grozdaste cvatove na vrhovima stabljika. Čine ih bijeli ili rozi cvjetni vjenčić i 5 – 7 karakterističnih, vrlo dugih prašnika. Cvate od lipnja do rujna. Plod je zelena mahuna duga 4 – 11 cm koja sadrži puno malih, okruglastih sjemenki.

Stanište

Prirodno raste na područjima Južne i Srednje Amerike, u Europu je unešena u prvom dijelu 18. stoljeća. Uzgaja se kao ukrasna biljka širom svijeta.

Uzgoj

Razmnožavamo je sjemenom koje sijemo u rano proljeće na zaštićeno mjesto ili sredinom proljeća direktno na otvoreno tlo. Klije za dva tjedna. Biljka je jednostavna za uzgoj, potrebno joj je sunčano mjesto i plodno, lagano, dobro drenirano tlo. Otporna je na razdoblja suše i zahtijeva malo pažnje. Pogodna je za uzgoj u cvjetnjacima ali i u ukrasnim posudama.
Iako je paukov cvijet prirodno trajnica na svom izvornom području, kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka jer ne podnosi mraz ni niske temperature, te dolaskom hladnih jesenski dana biljka odumire. No kako obilno proizvodi sjeme, uspješno se samostalno zasijava. Otporna je na štetočine i bolesti, a navodno je i puževi izbjegavaju zbog trnova na stabljikama.

Etimologija

Latinsko ime roda Cleome potječe od grčke riječi kléos (slava, raskoš) zbog izgleda cvjetova. Ime vrste spinosus zbog izgleda brakteja (pricvjetnih listića) koji su pretvoreni u male trnove u podnožju listova. Ime paukov cvijet dobila je zbog izgleda dugačkih prašnika koji podsjećaju na paukove noge. Na stranim jezicima poznata je kao spider plant, spider flower (eng.), Spinnenblume, Spinnenpflanze (njem.), fleur araignée (fr.), flor araña, pata de vaca (špa.), fiore di ragno (tal.), trnata kleoma, pajkovka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija