Preskoči do glavnog sadržaja

Pauk križar

Araneus diadematus

Karakteristike

Pauk križar (Araneus diadematus Clerck) je vrsta pauka iz porodice pauka krstaša (Araneidae). Tijelo im je raznih nijansi između svijetlosmeđe do crne boje, na stražnjem dijelu ima bijele pjege u obliku križa. Mužjaci su veliki oko 5-13 mm dok su ženke duge oko 6-20 mm. Ženke imaju velik, okruglast trbuh, mužjaci su vitki. Imaju četiri para nogu s po 7 članaka, noge su im dugačke, prekrivene dlačicama, prvi par nogu jer dug, stražnji dio je znatno kraći. Vid im je slabije razvijen premda imaju 8 jednostavnih očiju, četiri su u sredini te po dva vanjska. Mali pauci su žuti sa jednom krupnom crnom mrljom na trbuhu.

Bezazleni su pauci, no ugrizu ako ih se provocira. Njihov ubod nije otrovan već samo malo neugodan i može izazvati malu oteklinu. Zanimljiv podatak je da ljudi mogu koristiti paukovu mrežu na rane kako bi spriječili krvarenje.

Hranjenje

Aktivni su noću. Ženke pletu mreže pomoću ljepljive tekućine koja se na zraku skrutne u nit, mreže su okomito postavljene na visini do 2 metra, jake su i vrlo fleksibilne, sastavljene od niza koncentričnih krugova gušćih u sredini a ukupno mogu biti velike i do 40 cm. Pauci čekaju na sakrivenom mjesto nedaleko od mreže do koje su spojeni jednim nitom. Kada se plijen uhvati u mrežu, nit mreže vibracijama obavještava pauka da plijen uhvatio u mrežu. Hrane se letećim kukcima koje se zapletu u mrežu, kao što su primjerice komarci, muhe, pčele, ose, leptiri. Kada uhvate plijen omotaju ga svilom prije konzumiranja a ukoliko je plijen veći i prijeti da pokida mrežu, pauk ga sam oslobodi pregrizajući njezine niti. Žrtvu ne jedu već u nju ispušta probavne sokove iz crijeva koje unutrašnjost žrtve rastvore i pauk posiše nastalu kašu. Na kraju dana mrežu pojedu kako bi ju reciklirali i već narednog dana ujutro naprave novu.

Razmnožavanje

Pauci su spolno zreli nakon 4 mjeseca, razmnožavaju se krajem ljeta. Mužjaci kada se približavaju ženkama moraju biti oprezni da ne postanu njezin plijen. Nakon oplodnje ženka liježe u velikim skupinama 100-800 žućkastih jajašca koja oblaže u zaštićenoj svilenoj čahuri a ubrzo zatim umre od iscrpljenosti. Mali pauci izlegnu se nakon 9 mjeseci iduće godine u svibnju te nošeni vjetrom, započnu svoj novi životni ciklus gdje god ih vjetar raznese. Mladi pauci prezimljuju pod korom drveća i pod suhim listovima, životni vijek im je dvije godine.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta u Europi i Sjevernoj Americi. Najčešća je vrsta pauka kod nas, možemo ga naići svugdje oko sebe. Staništa su mu vrtovi, voćnjaci, ograde, živice, rubovi šuma, grmlja, gradska područja…

Etimologija

Ime roda Araneus latinska je riječ za pauka. Na stranim jezicima poznat je kao European garden spider, diadem spider, cross spider, crowned orb weaver (eng.), Gartenkreuzspinne (njem.), épeire diadème, araignée des jardins, araignée porte-croix (fr.), ragno crociato (tal.), araña de jardín europea, araña de la cruz (špa.), navadni križevec (slo.), pauk krstaš (sr.).

Opisao ga je 1757. godine švedski entomolog Carl Alexander Clerck (1709. – 1765.). Zabilježeno ih je nekoliko podvrsta.

Galerija fotografija

Pregled lokacija